Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma wordt niet afgezet

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft een motie van wantrouwen van de oppositie tegen president Jacob Zuma afgewezen. Toch hebben veel leden van het ANC, de partij van Zuma, voor de motie gestemd. Zuma is dan ook verwikkeld in een aantal corruptieschandalen.

Zuma is na Nelson Mandela en Thabo Mbeki de derde opeenvolgende president van Zuid-Afrika die uit de anti-apartheidsbeweging ANC komt, maar hij is tegelijk ook erg omstreden. 

Zuma wordt al jaren genoemd in allerlei schandalen, zelfs al voor hij in 2009 president werd. Vorig jaar bleek dat hij overheidsgeld gebruikt had om zijn privéwoning te verfraaien, maar die storm ging liggen toen Zuma het geld terug stortte in de staatskas.

Eerder dit jaar kwam Zuma in opspraak omdat hij allerlei voordelen zou hebben verleend aan de Gupta's, een rijke familie van Indiase afkomst (zie Atul Gupta, foto in tekst). Zowel de Gupta' s als Zuma hebben die beschuldigingen ontkend, maar boven de president blijft een schaduw hangen. Onder meer het ontslag van een populaire minister van Financiën eerder dit jaar heeft ook tot kritiek geleid.

Heeft het ANC ook genoeg van Zuma?

De stemming was geheim, maar uit de resultaten blijkt toch dat ook heel wat ANC-parlementsleden tegen Zuma gestemd hebben. Het ANC heeft 246 van de 400 zetels in het Zuid-Afrikaanse parlement, maar slechts 198 parlementsleden stemden tegen de motie van wantrouwen; acht onthielden zich. Dat is iets waar de oppositie zich dan aan kan optrekken.

Blijkbaar vrezen toch nogal wat leden van het ANC dat de schandalen rond hun president de partij geen goed doen.

Normaal zou Zuma eind dit jaar ontslag nemen als voorzitter van het ANC. In 2019 zouden er dan verkiezingen zijn voor een nieuwe president. Zuma heeft zijn ex-vrouw Nkosazana Dlamini-Zuma naar voor geschoven, maar ook Cyril Ramaphosa, een gewezen vakbondsleider en nu een van de rijkste mensen van Zuid-Afrika is kandidaat.

Meest gelezen