Aloud conflict over herkomst tiramisu laait op in Italië

In Italië woedt de vete tussen de regio's Friuli en Veneto over de oorsprong van tiramisu opnieuw volop. Alles heeft te maken met de recente beslissing van het Italiaanse ministerie van Landbouw om het romige dessert aan Friuli toe te kennen. Veneto reageert woedend.
Reporters

Het moet een van de meest populaire nagerechten ter wereld zijn: tiramisu, het Italiaanse dessert met mascarpone, lange vingers, koffie, ei en cacao als voornaamste ingrediënten. Minder bekend is de vete die al decennia heerst tussen de Italiaanse regio's Veneto en Friuli over de herkomst van de lekkernij.

Allebei claimen ze dat ze de bakermat van tiramisu zijn. Volgens Veneto is het dessert in de jaren 70 uitgevonden in een restaurant in Treviso, Friuli beweert dat dit al in de jaren 50 gebeurde en wel in de steden Udine en Gorizia.

Prodotto agroalimentare tradizionale

Toen de culinaire auteurs Clara en Gigi Padovani vorig jaar een boek over tiramisu publiceerden, ging de bal pas echt aan het rollen. Zij haalden documenten uit de jaren 50 aan die de bewering van Friuli kracht bijzetten.

Friuli diende hierop een aanvraag bij het ministerie van Landbouw in om tiramisu toe te voegen aan de lijst met Prodotto agroalimentare tradizionale (PAT), een lijst met typisch Italiaanse streekproducten. Het ministerie heeft die vraag recent positief beantwoord waardoor tiramisu voortaan officieel een streekproduct uit Friuli is.

"Iemand heeft het ministerie foute documenten gegeven"

Gouverneur Luca Zaia van Veneto reageert als door een wesp gestoken. "Ik sta perplex door deze beslissing", zegt hij. "Ik gok dat iemand het ministerie foute documenten heeft gegeven."

"Door dit decreet te tekenen en tiramusi aan Friuli toe te kennen, gaat het ministerie voorbij aan het feit dat 5 miljoen inwoners van Veneto het dessert als een van hun typische gerechten beschouwen en dat we een hele industrie hebben opgebouwd. Ik vraag het ministerie om dit decreet te schorsen."

Als het ministerie niet op die eis in gaat, is Zaia bereid gerechtelijke stappen te ondernemen. Eerder klopte hij al bij de Europese Unie aan met de vraag Treviso als de thuisbasis van tiramisu te erkennen, net zoals Napels eerder de titel van geboorteplek van de pizza kreeg.

Meest gelezen