Australiërs stemmen per brief over homohuwelijk

De Australiërs kunnen zich volgende maand per brief uitspreken over het homohuwelijk. Het referendum per post is niet verplicht, enkel als het antwoord positief is, komt er een stemming in het parlement. Dat heeft de senaat in Australië beslist. De beslissing zet veel kwaad bloed.
(c) copyright newzulu.com

De discussie over het homohuwelijk sleept al een aantal jaren aan in de Australische politiek. Verschillende opiniepeilingen hebben aangetoond dat de meeste Australiërs een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen wel zien zitten. Maar de conservatieve oud-premier Tony Abbott, zelf een felle tegenstander, wilde de kwestie niet op de regeringstafel. Abbott stelde een grote volksraadpleging voor, in stemlokalen over heel het land. Zijn opvolger, Malcolm Turnbull, is zelf een advocaat voor homorechten. Maar hij hield vast aan de idee van een volksraadpleging.

Te duur

De senaat besliste er anders over. Met een krappe meerderheid verwierp ze het plan, onder meer omdat het te duur zou zijn. Een grote volksraadpleging zou 114 miljoen euro kosten, een referendum per brief slechts 80 miljoen euro. Tegenstanders zeggen dat het resultaat niet de stem van de hele bevolking laten horen, vooral omdat nog maar weinig Australische jongeren briefpost gebruiken.

Status-quo?

De Australiërs kunnen nu tussen 12 september en 7 november hun stem uitbrengen. Daarna zou het parlement erover stemmen, maar alleen als het referendum aantoont dat een meerderheid van de kiezers voor het homohuwelijk gewonnen is. Activisten uit de holebi-gemeenschap vrezen dat een kwestie die niet de hele bevolking aangaat, wel eens zou kunnen aanzetten om tegen te stemmen. Ook andere referenda in het verleden hebben vaak geleid tot een status-quo.

Meest gelezen