Drie doden na machete-aanval in Kenia

In de Keniaanse kuststad Tana River heeft een bende met machetes gewapende mannen een telbureau aangevallen. Daarbij viel één dode, de politie schoot twee aanvallers dood. Ook elders in het land was er geweld. Volgens gedeeltelijke uitslagen van de presidentsverkiezingen van gisteren ligt uitdager Odinga achter op huidig president Kenyatta, maar volgens Odinga is er gesjoemeld bij het tellen van de stemmen.

In Kisumu heeft de politie met scherp geschoten om boze aanhangers van oppositieleider Raila Odinga uit elkaar te drijven. Kisumu, de derde stad van, Kenia, is een bolwerk van Odinga. Boze betogers hadden barricades opgericht en autobanden in brand gestoken. Om hen uiteen te drijven hebben de ordestrijdkrachten niet alleen traangas gebruikt, maar hebben ze ook met scherp geschoten.

Bij een incident in Mathare, een grote sloppenwijk in de hoofdstad Nairobi, zou de politie twee betogers hebben doodgeschoten, maar dat is niet bevestigd. In de rest van de hoofdstad zou het rustig zijn. 

Door het geweld hebben de Keniaanse spoorwegen beslist om het spoorverkeer op de gloednieuws spoorlijn tussen Nairobi en de kuststad Mombasa stil te leggen. Volgens de spoorwegmaatschappij is dat om de veiligheid van de treinreizigers niet in het gedrang te brengen. 

Intussen is ongeveer 95 procent van de 14 miljoen uitgebrachte stemmen geteld na de presidentsverkiezingen van gisteren. Odinga ligt zo'n miljoen stemmen achter op Kenyatta, maar volgens de oppositieleider zijn de computers van de kiescommissie gehackt. Op die manier zouden de uitslagen in zijn nadeel gemanipuleerd.

Jarenlange rivaliteit is al één keer ontspoord

De tweestrijd tussen Uhuru Kenyatta en Raila Odinga is al jaren oud. Voor Odinga is het al de derde keer dat hij presidentskandidaat is, maar hij heeft telkens de duimen moeten leggen: vijf jaar geleden tegenover Uhuru Kenyatta, toen jaar geleden tegen over diens voorganger Mwai Kibaki.

De politieke tweespalt in Kenia loopt ook langs een etnische breuklijn. Uhuru Kenyatta, de 55-jarige zoon van de eerste president van het onafhankelijke Kenia, behoort tot de invloedrijke Kikuyu-stam. De 72-jarige Raila Odinga behoort tot de Luo-stam. ook de vaders van Uhuru Kenyatta en Raila Odinga waren trouwens politieke rivalen. 

Tien jaar geleden leidde de ontevredenheid in het verliezende kamp van Odinga tot een golf van post-electoraal geweld. Daarbij vielen zo'n 1.100 doden en raakten 600.000 Kenianen ontheemd. Zowel Uhuru Kenyatta als zijn vice-president William Ruto zijn trouwens aangeklaagd voor mensenrechtenschendingen voor het Internationaal Strafhof in Den  Haag, maar de procedure is uiteindelijk stopgezet wegens gebrek aan bewijzen. 

Meest gelezen