Eierboer: "Vandaag alleen al moet ik 150.000 eieren weggooien, dat is zwaar"

Bij 20 leghenbedrijven waar fipronil is aangetroffen, worden alle eieren vernietigd. Zo ook bij 't Kakelhof in Hoogstraten waar de familie Schalk met spijt in het hart honderdduizenden eieren weggooit.

Het is stil op het erf van 't Kakelhof. Alleen het geluid van brekende eierschalen is te horen. Op de achtergrond kakelende kippen. De familie Schalk, al generaties eierboeren, gooit vandaag met tegenzin en een zwaar gemoed 150.000 eieren weg. "Je doet er alles aan om een goed product te leveren, en dat je dat nu allemaal moet weg gooien, dat is zwaar. " zegt Ron Schalk.

Ze hebben in het totaal 230.000 kippen rondlopen in 5 stallen. 1 van die stallen is behandeld met het middel met fipronil. Tests wezen uit dat de eieren van de kippen uit die stal concentraties fipronil bevatten. Karton per karton worden ze in de laadbak van een bulldozer gegooid, daarna in een grote container. Een gigantisch geklutst ei met schalen.

(Lees voort onder video)

Financiële verliezen

"We verliezen duizenden euro's per dag, tot op vandaag in het totaal al 40.000 euro", zegt Schalk. "Ook de kosten voor de ruiming en het vervoer zijn voor ons." Het wordt een zware financiële dobber voor de eierboer en zijn familie.

Het is bovendien nog maar het begin, want de kippen uit die ene stal stoppen natuurlijk niet met leggen. "Dagelijks zijn dat ongeveer 35.000 eieren die uit die stal komen. En elke week worden stalen genomen om te testen, tot geen fipronil meer wordt gevonden. Maar dat kan makkelijk acht weken duren. We zullen in totaal misschien wel miljoenen eieren moet weggooien."

In totaal zijn er 20 leghenbedrijven waar fipronil is gevonden. Bij al die bedrijven worden de eieren nu vernietigd. Voor Ron is het ergste misschien nog de imagoschade. "Nu komt de sector weer in een heel slecht daglicht. Terwijl niemand in de sector er iets kan aan doen, buiten degenen die het spul gemaakt en verdeeld hebben."

Meest gelezen