Fipronil in eieren. Wat weten we tot nu toe?

De laatste dagen is het eierschandaal niet meer weg te denken uit het nieuws. Zeker niet toen onlangs duidelijk werd dat er ook in Belgische eieren fipronil teruggevonden is. Maar de hele kwestie sleept al veel langer aan. Wie wist wat wanneer? Heeft iedereen zijn job correct gedaan? En kunnen we nu weer zorgeloos eieren eten? We reconstrueren de feiten in de tijd en laten daarbij een aantal hoofdrolspelers aan het woord.

Op 15 mei doet een Belgisch pluimveebedrijf dat eieren produceert een intern onderzoek. Het laat stalen nemen door een Nederlands laboratorium en er wordt voor het eerst fipronil ontdekt. Op 2 juni brengt het pluimveebedrijf het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op de hoogte van de onrustwekkende resultaten.

Exact een maand later, op 2 juli, duikt fipronil nog eens op in ons land. Dit keer in een eierverwerkingsbedrijf in Sint-Niklaas.

Op 19 juli blijkt dat een bedrijf uit Weelde fipronil heeft toegevoegd aan een middel tegen bloedluis. Dat product hebben ze doorverkocht aan een Nederlands bedrijf dat stallen reinigt: Chickfriend.

Een dag later, op 20 juli, brengt het Voedselagentschap andere Europese landen op de hoogte. Ruim anderhalve maand na de eerste melding dus.

Op 22 juli dan bericht de Gazet van Antwerpen over fipronil. En de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten dat het ook een onderzoek is gestart.

Met een persbericht wil het Voedselagentschap op 1 augustus die duidelijkheid verschaffen:

Het is dan toch al twee maanden na de eerste melding.

In Nederland is de heisa intussen compleet: ze vinden begin augustus te hoge concentraties fipronil. In België zouden de concentraties de maximumwaarde niet overschrijden.

Maar federaal minister van Landbouw Ducarme zegt dat het geheim van het onderzoek geen argument kan zijn om niet te communiceren.

Afgelopen vrijdag, op 4 augustus, hebben enkele winkelketens eieren uit de rekken gehaald. Preventief. Wie wist nog wat er precies aan de hand was? Zelfs de minister van Consumentenzaken wist tot voor kort van niets...

Gisteren, op 7 augustus, communiceerde het Voedselagentschap in de vooravond met een bericht:

Volgens het FAVV is er in ons land dus geen reden om ongerust te zijn. Maar Europa zit nog steeds met heel wat vragen over de Belgische aanpak van het eierschandaal. Vooral de gebrekkige communicatie roept op internationaal niveau nog steeds vragen op.

Op 8 augustus maakt het Federaal Voedselagentschap ’s avonds bekend, dat eieren van 6 bedrijven toch zullen worden teruggeroepen. Die beslissing komt er omdat de analyses op eieren van de bewuste bedrijven mogelijk niet correct zijn verlopen. Uit een tegenexpertise van een staal bij 1 van de 86 geblokkeerde pluimveebedrijven bleek dan ook dat de Europese drempel voor fipronil toch werd overschreden. Er wordt een lijst met codes bekendgemaakt en eieren met één van die codes kunnen teruggebracht worden naar de winkel. Het gaat om deze codes:

2BE3084-02
2BE3084-03
2BE3084-06
2BE3123-A
2BE3123-B
2BE3123-C
3BE4004
3BE4005
1BE8016
3BE3114

Op 9 augustus stelt het Voedselagentschap een gratis nummer (0800/13550) ter beschikking waarop mensen met hun vragen over besmette eieren terecht kunnen. De kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid komen in spoedberaad bijeen over de eiercrisis. Herman Dirickx, de topman van het Voedselagentschap, moet er zich onder meer verantwoorden voor de ongelukkige communicatie van de voorbije dagen.

Meest gelezen