Frankrijk in de ban van terreur: van Charlie Hebdo tot Champs-Elysées

Een auto is vanochtend ingereden op een groep militairen in een Parijse voorstad. Volgens de burgemeester en de politie zou het om een bewuste daad gaan, waardoor iedereen meteen denkt aan terrorisme. Onze zuiderburen zijn de voorbije jaren namelijk al meermaals opgeschrikt door geweld en terreur: een overzicht sinds de aanval op de redactie van Charlie Hebdo begin 2015 over de aanslagen in Parijs tot nu.

Op 7 januari 2015 vallen twee broers de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs binnen. Binnen laten ze een bloedbad achter. Tijdens hun vlucht schieten ze ook een politieagent dood die met de fiets kwam aangereden. De broers slaan daarna op de vlucht, belanden in een drukkerij waar ze verschillende mensen gijzelen en worden uiteindelijk doodgeschoten bij een politie-inval op 9 januari. Al Qaeda op het Arabische Schiereiland eist de aanslag op.

Een dag na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo wordt een politieagente neergeschoten in Parijs. De schutter -die de terroristen van Charlie Hebdo blijkt te kennen- gijzelt nog een dag later verschillende mensen in een Joodse supermarkt in de Franse hoofdstad. Daarbij doodt hij 4 mensen. Bij een politie-inval komt hij zelf om het leven. Naar eigen zeggen was hij gelieerd aan terreurgroep IS.

Nog geen maand na de gebeurtenissen in en rond Parijs steekt een man 3 militairen neer in Nice. De drie stonden in voor de bewaking van een Joods gemeenschapscentrum. Bij die aanval vallen geen doden. De man wordt opgepakt.

Eind juni vorig jaar onthoofdt een man zijn voormalige baas in de buurt van Lyon. Hij spietst zijn hoofd op een hek en laat daarbij een vlag van terreurgroep IS achter. De man ramt daarna een gasbedrijf, waarna een explosie ontstaat waarbij twee gewonden vallen.

Eind augustus 2015 probeert een gewapende man een aanval te plegen op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. Voor hij een bloedbad kan aanrichten, wordt hij ter hoogte van Arras door drie Amerikaanse toeristen overmeesterd. Bij het incident vallen enkele gewonden.

Bij een reeks aanslagen in Saint-Denis en Parijs komen alles samen 129 mensen om het leven en raken meer dan 350 mensen gewond. De terroristen doden 89 mensen bij een optreden van Eagles of Death Metal in concertzaal Bataclan en laten een bloedbad achter in verschillende cafés en restaurants. Verschillende zelfmoordterroristen proberen zichzelf op te blazen in het voetbalstadion Stade de France, maar dat mislukt. Terreurgroep IS eist de aanslagen op.

Halfweg juni 2016 valt een 25-jarige IS-terrorist de woning van een jong gezin binnen ten noorden van Parijs. Hij vermoordt het koppel, allebei politieagenten en eist de aanslag vanuit de woning live op via Facebook.

In Nice rijdt op 14 juli - de Franse nationale feestdag - een truck in op de mensenmassa op de beroemde Promenades des Anglais. De mensen hadden net het vuurwerk bijgewoond. Ruim 80 mensen komen om het leven. De aanslag wordt opgeëist door IS. Enkele dagen na de aanslagen worden verschillende mensen opgepakt die de dader zouden geholpen hebben met het plannen van de aanslag.

Bij een gijzeling in een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, bij Rouen, wordt een priester vermoord en raakt een andere gijzelaar levensgevaarlijk verwond. De 84-jarige priester wordt de keel doorgesneden tijdens de ochtendmis. De twee daders, die handelden in naam van terreurgroep IS, worden doodgeschoten door de politie.

Aan het beroemde Louvre-museum in Parijs stapt een man af op enkele militairen en politieagenten die ter plaatse patrouilleren. De verdachte roept "Allahu akbar" (Allah is groot) en uit bedreigingen. De militairen proberen de man eerst nog te overmeesteren, maar de verdachte haalt een mes boven en verwondt een soldaat. Daarop opent een andere militair het vuur, waarbij de verdachte zwaargewond raakt.

Op de luchthaven van Orly bij Parijs probeert een man het wapen van een militair te stelen. De soldate kan echter de greep op haar wapen houden. Daarna openen andere militairen het vuur op de man en hij wordt doodgeschoten. De luchthaven wordt urenlang ontruimd.

Op de Champs-Elysées in Parijs valt een gewapende man agenten aan. Eén agent komt om het leven, twee anderen raken gewond. De dader, die eerder al veroordeeld was voor een moordpoging op agenten, wordt doodgeschoten door de politie.

Aanslagen in Frankrijk in kaart gebracht: