Franse politie pakt verdachte op na bewuste aanrijding van zes militairen

In de Parijse voorstad Levallois-Perret, ten noordwesten van het centrum van de Franse hoofdstad, is een groep soldaten aangereden door een voertuig. Daarbij zijn zes mensen gewond geraakt, van wie drie er ernstig aan toe zijn, maar niemand is in levensgevaar. De politie heeft het verdachte voertuig vanmiddag kunnen onderscheppen en heeft de bestuurder opgepakt. De antiterreurcel van het Franse gerecht heeft een onderzoek geopend.

De aanrijding gebeurde vanmorgen om iets over 8 uur in Levallois-Perret, een gemeente in het Franse departement Hauts-de-Seine ten noordwesten van Parijs. De soldaten begaven zich net naar hun voertuigen voor een nieuwe shift.

De militairen werkten in het kader van de veiligheidsoperatie Sentinelle, die werd opgezet na de aanslagen in Parijs eind 2015. Duizenden soldaten voeren bewakingsopdrachten uit op straat en langs bijvoorbeeld regeringsgebouwen en synagogen.

Frans parket opent terreuronderzoek

Dat het wellicht om een terreurdaad gaat, wordt bevestigd door het feit dat de antiterreurcel van het Franse gerecht een onderzoek heeft geopend, naar "poging tot moord op personen die de publieke orde vertegenwoordigen, met een terroristische link".

Eerder had Patrick Balkany, burgemeester van Levallois-Perret, al gezegd dat het zeker niet om een ongeval gaat, maar wel om kwaad opzet. Ook de prefectuur omschreef de feiten zo.

De soldaten werden aangereden vlak voor een militaire kazerne. "Een auto trok plots bijzonder snel op, toen de militairen buiten kwamen", vertelt Belkany aan de Franse zender BFMTV. Volgens Balkany is Levallois een "kalme en veilige voorstad, waar nooit incidenten zijn".

AFP or licensors

Drie zwaargewonden, maar niemand in levensgevaar

Het gezochte voertuig, een BMW, is vanmiddag onderschept op de A16-autosnelweg. De bestuurder probeerde verschillende heeft verschillen,de voertuigen aangereden toen hij aan de politie probeerde te ontsnappen. Het voertuig is beschoten en de bestuurder is daarbij gewond geraakt. Hij is opgepakt. De man zou in een straatje hebben zitten wachten tot de militairen zich op straat begaven en kwetsbaar werden.

De voorlopige balans van de aanrijding is zes gewonden. Drie van hen zijn er erg aan toe, maar niemand is in levensgevaar, zo luidt het in een mededeling van Florence Parly, de minister bevoegd voor de gewapende troepen. Zij veroordeelt "de laffe aanval die geen enkele invloed zal hebben op de vastberadenheid van de militairen om de veiligheid voor de Fransen te garanderen."

Volgens het hoofd van de Franse veiligheidsdiensten toont deze aanval aan dat er een strengere Franse antiterreurwet nodig is.

Meest gelezen