Kunstenaar schildert uit protest haattweets op straat voor kantoor Twitter

In Hamburg heeft een kunstenaar 30 haattweets op straat voor het kantoor van Twitter geschilderd uit protest tegen de lakse houding van de sociaalnetwerksite tegenover zulke tweets. Enkele van die tweets zijn sindsdien verwijderd.

300 tweets vol haatdragende boodschappen heeft Shahak Shapira naar eigen zeggen aan Twitter gerapporteerd de voorbije zes maanden, maar niet 1 keer heeft de sociaalnetwerksite gereageerd of ingegrepen. Afgelopen vrijdag besloot hij dan maar zijn protest tot aan de voordeur van het kantoor van Twitter in Hamburg te brengen. Letterlijk.

Shapira schilderde 30 haattweets op de straat buiten voor het kantoor in de hoop Twitter wakker te schudden. "Ik moest dat wel doen want de tweets signaleren hielp duidelijk niet", vertelt hij aan het persagentschap AP.

Video

De in Israël geboren kunstenaar plaatste eergisteren een video van zijn actie op Facebook. Die is inmiddels meer dan 500.000 keer bekeken. Naar eigen zeggen heeft hij ook na de stunt nog geen reactie van Twitter gekregen, maar de sociaalnetwerksite heeft intussen wel ingegrepen.

Zo zijn 3 van de aangeklaagde tweets verwijderd en zijn verschillende profielen offline gehaald. Andere tweets met een antisemitische, racistische of antimoslimboodschap staan wel nog steeds online.

Shapira benadrukt dat hij niet pleit voor censuur. Wel wil hij dat Twitter het probleem van onlinehaat ernstig neemt. Uit een studie van de Duitse overheid blijkt dat Twitter op dat punt een grote achterstand op andere sociaalnetwerksites als Facebook en YouTube heeft.

Meest gelezen