LIVEBLOG - De Block: "Nooit ei met te hoge waarde in voedselketen terechtgekomen"

Deze voormiddag komt de bevoegde Kamercommissie bijeen over het fipronil-schandaal. Onder andere het Voedselagentschap heeft beloofd meer uitleg te zullen geven. Ook de ministers van Landbouw en Volksgezondheid komen aan het woord. Volg het laatste nieuws over de zitting op de voet in deze liveblog.

Video player inladen...
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De Block: "Nooit ei met te hoge waarde in voedselketen terechtgekomen"

"Er is nooit een ei dat boven de Europese waarde zat in de voedselketen terechtgekomen", verzekert De Block ons. Eerder verduidelijkte ze al -hoewel er strikt genomen geen terugroepactie nodig was- dat alle besmette eieren uit de voedselketen zijn gehouden. Vanuit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens De Block dat enkel bij grote hoeveelheden fipronil gevaar is.

LIVEBLOG - De Block: "Nooit ei met te hoge waarde in voedselketen terechtgekomen"

"De veiligheid van ons voedsel is van het grootste belang", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "Bevoegdheid van de voedselveiligheid en het agentschap valt onder minister van Landbouw Ducarme." Volgens De Block is ze -zoals afgesproken- op dezelfde dag verwittigd van de besmetting als toenmalig minister Borsus. "Toen was er geen enkel gevaar voor de gezondheid."

Video player inladen...

Ducarme haalt uit naar Nederlands voedselagentschap

"Een maand lang zaten we zonder enige informatie vanuit Nederland. We hebben dus geen toegang gehad tot de klantenlijst van de Nederlandse leverancier. Als een land als Nederland dergelijke informatie niet deelt dan is dat een groot probleem", zegt Ducarme. Ons voedselagentschap heeft dus geen degelijke perimeter kunnen afsluiten en pas laat aan testen kunnen beginnen. "Ik heb mijn Nederlandse collega om uitleg gevraagd."

Ducarme is ook scherp voor FAVV-directeur Herman Diricks. "Waarom heeft het een maand geduurd vooraleer de minister van Landbouw op de hoogte is gebracht?", vraagt hij zich af. Ook het gebrek aan transparantie wordt gehekeld.

LIVEBLOG - De Block: "Nooit ei met te hoge waarde in voedselketen terechtgekomen"

"Er blijkt vrij snel een link met een producent in Nederland", gaat de Landbouwminister voorts. Het FAVV informeert daarop volgens Ducarme via de Europese meldingskanalen hun Nederlandse collega's. Eind juni ontvangt het FAVV de melding vanuit Nederland dat ze controles hebben uitgevoerd, maar ze hebben nog steeds geen informatie over de Belgische klanten van de Nederlandse producent van het product dat fipronil bevat.

"Het FAVV heeft begin juli al 7 keer officieel aan hun Nederlandse collega's gevraagd naar meer informatie en naar een klantenlijst van de Nederlandse producent van het product dat fipronil bevatte", zegt Ducarme. "Het onderzoek wordt in handen genomen van het Nederlandse gerecht, waardoor de informatie waar het FAVV al een maand om vraagt niet meer mag worden gegeven."

Video player inladen...

LIVEBLOG - De Block: "Nooit ei met te hoge waarde in voedselketen terechtgekomen"

Ducarme gaat verder: "Op 8 juni blijkt uit een onderzoek uit Duitsland dat niets aan de hand is. Alles valt binnen de Europese normen." Enkele dagen later stelt het FAVV vast dat de verschillende onderzoeken niet op dezelfde manier zijn uitgevoerd. Het agentschap probeert daarop verder alle getroffen eieren te traceren.

"Fraudeurs speelden met gezondheid burgers"

"Het ministerie van Justitie heeft me in het belang van het onderzoek gevraagd om geen namen vrij te geven", zegt minister Ducarme. "De fraudeurs moeten zwaar worden gestraft. Ze hebben niet getwijfeld om te spelen met de gezondheid van de burgers."

LIVEBLOG - De Block: "Nooit ei met te hoge waarde in voedselketen terechtgekomen"

Ducarme geeft een samenvatting van een rapport van het FAVV dat hij gisteravond heeft gekregen. "Op 2 juni is een tegenexpertise gevraagd door een pluimveebedrijf dat een fipronilwaarde had van 0,92 mg. Boven de Europese maxima dus", zegt hij. Daarna zijn door het FAVV op  juni nieuwe stalen genomen. "De laatste dagen zijn de controles onder vuur genomen, maar dat we op de hoogte zijn van deze besmetting is net door die controles."

Waar is de vorige minister van Landbouw?

De huidige minister van Landbouw Ducarme is zoals gezegd aanwezig. Maar hij is nog maar een maand in functie. Zijn voorganger Borsus is nergens te bespeuren, tot grote teleurstelling van verschillende commissieleden. Toen de besmetting plaatsvond, was Borsus namelijk nog minister (nu is hij minister-president van de Waalse Gewestregering) dus zou het volgens de commissieleden logisch zijn mocht hij hier ook aanwezig zijn.

LIVEBLOG - De Block: "Nooit ei met te hoge waarde in voedselketen terechtgekomen"

10.27 uur: De commissie is van start gegaan

Ducarme hekelt informatie-uitwisseling Nederland-België

Nog voor de commissie begon, liet minister Ducarme aan de pers zijn onvrede verstaan over de informatie-uitwisseling tussen het Federaal Voedselagentschap FAVV in ons land en de tegenhanger in Nederland. "Had het Nederlandse agentschap bepaalde informatie sneller doorgegeven aan het Belgische, dan hadden we sneller kunnen werken", zei hij.

De Block en Ducarme geven meer uitleg

Onder anderen minister van Landbouw Ducarme (MR) en minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) zullen vandaag meer uitleg geven en vragen beantwoorden van commissieleden. De commissie is speciaal bijeengekomen en bestaat uit leden van de commissies Landbouw en Volksgezondheid.

Pers massaal aanwezig, ook uit buurlanden

Iets voor 10 uur heeft de pers zich geïnstalleerd in de commissiezaal. De pers is overigens massaal aanwezig, niet alleen uit ons land, maar ook media uit Duitsland en Nederland zijn gespot. De besmetting is eerst in ons land vastgesteld, maar lijkt groter bij onze buurlanden.

Meest gelezen