Meer dan de helft gehackte Belgische camera's al beveiligd

Een honderdtal camera's van particulieren en bedrijven in België kan niet langer gevolgd worden op het internet. De federale politie had vorige week een oproep gelanceerd om de wachtwoorden van de systemen te veranderen. Op een buitenlandse website kunnen er wel nog beelden van 88 camera's in België bekeken worden.

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de beelden van tientallen beveiligingscamera's van particulieren en bedrijven in België online gevolgd konden worden. De beelden van de camera's zijn beschikbaar op een buitenlandse website. 

Computerspecialist Jeroen Baert (KU Leuven) legde in "Het Journaal" uit dat fabrikanten vaak de instellingen van beveiligingssystemen "zo makkelijk en open mogelijk" proberen te maken, omdat dat eenvoudig is voor de klanten. Veel mensen gebruiken het wachtwoord dat standaard ingesteld is, maar dat is meestal niet sterk genoeg om het systeem tegen hackers te beveiligen.

88 camera's blijven online

Een week nadat de federale politie een oproep gelanceerd had om het standaard ingestelde wachtwoord aan te passen, zijn al meer dan de helft van de getroffen camera's niet meer beschikbaar op het internet. Een honderdtal livestreams is niet meer beschikbaar, maar de beelden van 88 camera's staan nog steeds online.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen een klacht hebben ingediend. De politie zegt dat veel mensen geen klacht zullen hebben ingediend omdat het behoorlijk eenvoudig is om de camera te beveiligen. Als de instellingen veranderd worden, kunnen de beelden niet meer uitgezonden worden.

Bekijk hier de reportage van 2 augustus:

Meest gelezen