AFP or licensors

Menstruerende vrouwen verbannen straks strafbaar in Nepal

Wie vrouwen in Nepal dwingt om zich tijdens hun menstruatie af te zonderen in een afgelegen hut riskeert binnenkort een gevangenisstraf. Dat is het gevolg van een wet die in het Nepalese parlement is goedgekeurd.
Een Nepalese vrouw in afzondering tijdens "chhaupadi".

Met de nieuwe regelgeving willen de autoriteiten komaf maken met een eeuwenoude hindoeïstische traditie. Volgens de "chhaupadi" zijn vrouwen tijdens hun menstruatie onzuiver en mogen ze hun huizen of tempels niet binnen. Ze worden daarom elke maand voor enkele dagen naar een afgelegen hut verbannen.

Wie zich bezondigt aan dergelijke praktijken riskeert volgens de nieuwe wet een celstraf van drie maanden, een boete van 3.000 roepies (ongeveer 40 euro), of beide. "Een vrouw die haar menstruatie heeft of pas is bevallen mag niet worden onderworpen aan de chhaupadi noch het slachtoffer worden van een gelijkaardige discriminatie of eender welke onmenselijke behandeling", aldus de wet. De tekst, die unaniem werd goedgekeurd, wordt wel pas binnen een jaar van kracht.

Bomen en koeien

Tijdens de "chhaupadi" mogen vrouwen overigens ook geen bomen aanraken omdat die anders geen vruchten meer voortbrengen en geen melk drinken omdat de koe anders geen melk meer produceert, zo gaat het geloof. En in sommige regio's worden vrouwen die pas zijn bevallen, gedwongen om gedurende één maand in een hut naast hun woning te leven.

Heel wat vrouwen komen tijdens hun afzondering in onveilige hutten om door slangenbeten, aanvallen van wilde dieren, de koude of zware bloedingen, terwijl anderen door dronken mannen worden verkracht en gedood. Zo kwam in juli nog een 18-jarig meisje om het leven nadat ze in een chhaupadi-hut door een slang werd gebeten. Eind 2016 kostte de traditie ook al het leven aan twee vrouwen.

Officieel geldt er al een tiental jaar een verbod op de chhaupadi, maar dat heeft niet kunnen verhinderen dat het gebruik nog steeds wordt toegepast.

Meest gelezen