Xinhua

Minstens 19 doden en honderden gewonden na aardbeving China

Het zuidwesten van China werd gisteren getroffen door een zware aardbeving. Hierbij vielen minstens 19 doden en 247 mensen raakten gewond. De aardbeving vond plaats in een afgelegen regio die populair is bij toeristen. Er wordt gevreesd dat de dodentol nog zal oplopen.
Xinhua

Bij de aardbeving die het zuidwesten van China gisteren trof, zijn minstens 19 mensen omgekomen, waaronder ook 6 toeristen. Enkele honderden mensen raakten gewond. De overheid verwacht dat de dodentol nog zal oplopen. Dat meldt persagentschap Reuters op basis van officiële media. Mogelijk zijn ook 130.000 huizen verwoest.

De aardbeving met een magnitude van 6.5 trof de Chinese provincie Sichuan. Die regio is tamelijk dunbevolkt, maar dankzij haar natuur populair bij toeristen, vooral uit China zelf. Het epicentrum van de aardbeving lag dicht bij het natuurreservaat van Jiuzhaigou. De lokale overheid meldt dat 30.000 toeristen geëvacueerd zijn.

Verschillende omstandigheden hebben het werk van de reddingswerkers bemoeilijkt. De aardbeving vond plaats rond 21:20 uur lokale tijd, waardoor ze vooral 's nachts hebben moeten werken. Door de aardbeving waren de netwerken en de stroom een lange tijd onderbroken en er ontstond ook fileleed op de vele nauwe wegen.

De regio werd op woensdag nog opgeschrikt door een aantal naschokken. Een andere aardbeving met de magnitude van 6.6 raakte de overwegend rurale provincie Xinjiang in het noordwesten van het land. Daar zouden volgens de Chinese nieuwssite The People's Daily 32 gewonden gevallen zijn.

Aardbevingen in Sichuan komen wel vaker voor, omdat het geologisch aanleunt bij het Tibetaanse plateau. In 2008 werd het gebied nog getroffen door een zware aardbeving. Toen vielen er 87.000 doden en was de schade enorm. In juni van dit jaar kwamen nog tien mensen om door een zware aardverschuiving.

Meest gelezen