Nederland ontkent: "Fipronil kwam in november niet in eieren voor"

De NVWA, de Nederlandse evenknie van het FAVV in België, heeft in november geen fipronil in eieren aangetroffen. Het agentschap wist wel dat het insecticide gebruikt werd om stallen schoon te maken. Zo weerlegt de Voedsel- en Warenautoriteit de uitspraak van minister Denis Ducarme deze voormiddag in de Kamercommissie over de fipronilcrisis.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) stelde deze ochtend in de commissie dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november al wist dat er fipronil in Nederlandse eieren zat. De uitspraak veroorzaakte heel wat opschudding.

De NVWA ontkent dat nu. In november kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een melding dat er fipronil zou gebruikt zijn om kippenstallen schoon te maken. Er was toen geen aanleiding om te veronderstellen dat het insecticide een direct gevaar voor de volksgezondheid zou zijn, zegt inspecteur-generaal Rob van Lint.

"Geen aanwijzing van fipronil in eieren"

Maar kon de NVWA dan niet concluderen dat er fipronil in eieren kan terechtkomen als het gebruikt wordt in pluimveebedrijven?  "Dat is een aanwijzing om het signaal serieus te nemen, maar het is geen aanwijzing dat het in eieren zou voorkomen", antwoordt NVWA-baas Rob van Lint aan RTL Nieuws. Hij benadrukt dat er toen een onderzoek is opgestart.

In de Kamercommissie in ons land liet minister van Volksgezondheid Maggie De Block echter een enigszins ander geluid horen: "Als het in de kip zit, zit het ook in het ei". 

Waarom het dan nog zo lang heeft geduurd, van november tot deze zomer, voor fipronil in eieren werd gemeten, daar geeft Van Lint geen duidelijk antwoord, omdat hij het onderzoeksgeheim naar eigen zeggen niet kan schenden.

Nederlandse parlement wil opheldering

Intussen vraagt de Nederlandse Tweede Kamer opheldering van de Nederlandse regering.  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie - de partijen die momenteel onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering - stelden gezamenlijk vragen over de affaire. Ze willen deze week nog een reactie. "Ik neem dit echt heel hoog op. Dus ik eis gewoon antwoorden", zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

"In plaats van elkaar de schuld te geven, zouden Europese landen, het kabinet, de NVWA en de sector de handen ineen moeten slaan om de eiercrisis op te lossen", zegt ook Kamerlid Henk Nijboer van de sociaaldemocratisch PvdA. Ook de linkse partij SP en de Partij voor de Dieren willen meer uitleg van de regering.

BEKIJK - “Nederlandse voedselautoriteit ontkent aantijgingen Ducarme”

BEKIJK - Maggie De Block: "Veel tijd verloren door Nederlanders"

Meest gelezen