Nederlandse partijen hervatten formatiegesprekken

Na drie weken pauze wordt het overleg over de vorming van een nieuw kabinet tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hervat. Men start met een heet hangijzer: de gaswinning in Nederland. De partijen zijn verdeeld over het tempo waarin de gaswinning zou moeten worden afgebouwd.

De onderhandelaars komen vandaag om 10.00 uur bijeen. 's Middags praten zij over de aardgaswinning met kopstukken uit de sector.

De vier partijen begonnen hun onderhandelingen eind juni onder leiding van oud-minister Gerrit Zalm. Hij kijkt of het kwartet het kabinet-Rutte III kan vormen.

Op de laatste dag voor de zomerpauze hanteerde Zalm termen uit het wielrennen om de stand van zaken te beschrijven na de eerste drie weken overleg. Er zijn een paar bergetappes geweest, maar er komen er nog, aldus de informateur. Ook zou de finish nog niet in zicht zijn. Tijd is minder belangrijk dan kwaliteit, benadrukte hij.

Het kwartet van VVD, CDA, D66 en CU geldt als de enige nog haalbare coalitie die een meerderheid heeft in Tweede en Eerste Kamer.

 

Meest gelezen