Noord-Korea "vanaf midden augustus" klaar om Amerikaans eiland Guam te bombarderen

"Enkel brute kracht werkt bij de Amerikaanse president Donald Trump", zegt het Noord-Koreaanse leger in een mededeling. Gisteren dreigden de Noord-Koreanen nog om het Amerikaanse eiland Guam te bombarderen. Nu bevestigt het leger dat dat vanaf "midden augustus" zou kunnen gebeuren.

Volgens generaal Kim Rak-gyom heeft Trump "een heleboel nonsens verkondigd, over vuur en woede, maar zonder de ernst van de situatie te begrijpen". "Een dialoog is niet mogelijk met zo een persoon die niet vatbaar is voor rede. Enkel brute kracht werkt bij hem".

De generaal bevestigde nog eens dat Pyongyang van plan is om Hwasong 12-raketten te lanceren, die over Japan zouden vliegen en op 30 à 40 kilometer van het eiland Guam in het water zouden terechtkomen. De aanvalsplannen van het leger zouden tegen "midden augustus" moeten klaar zijn, klonk het, en zullen dan voorgelegd worden aan leider Kim Jong-un. Ze zijn "een cruciale waarschuwing voor de Verenigde Staten".

Op het eiland Guam leven 162.000 personen, onder wie ook duizenden Amerikaanse soldaten. De VS hebben er een belangrijke militaire basis.

Zuid-Korea en Japan halen uit naar Noord-Korea

Het Zuid-Koreaanse leger heeft zijn noordelijke buur in harde bewoordingen gewaarschuwd voor een verdere escalatie van het conflict. "Als Noord-Korea zijn provocaties niet stopzet, dan zal het communistische regime de harde en resolute vergelding van de geallieerden voelen", zei legerleider Roh Jae-cheon. Hij zei ook dat zijn land voorbereid is. De nationale veiligheidsraad van Zuid-Korea houdt vandaag nog een spoedbijeenkomst.

En ook Japan haalt zwaar uit naar Noord-Korea. De regering van Shinzo Abe waarschuwde "nooit de provocaties te zullen tolereren". Japan ligt in de vuurlinie van de raketten die Noord-Korea dreigt af te vuren. "We roepen Noord-Korea op om de herhaaldelijke waarschuwingen van de internationale gemeenschap ernstig te nemen, en zich te plooien naar de resoluties van de VN en zich te onthouden van verdere provocaties."

De Japanse regering staat in deze kwestie steeds in nauw contact met de Verenigde Staten, klonk het nog. Op 17 augustus gaan de Japanse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken naar Washington.

Meest gelezen