Oppositie Kenia verwerpt voorlopige resultaten: loopt het opnieuw fout?

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga betwist de resultaten van de presidentsverkiezingen gisteren. Daarin leidt president Kenyatta met een marge van tien procent. Ook na de vorige twee verkiezingen zei Odinga dat er was gesjoemeld. In 2007 liep het uit de hand.
oppositiekandidaat Raila Odinga

De presidentsverkiezingen in Kenia leken een nek-aan-nekrace te worden volgens de peilingen. Maar stilaan lopen de digitale resultaten binnen. De kiescommissie plaatst ze op haar website. Met 85 procent van de stemmen geteld, leidt president Uhuru Kenyatta (55) fors, met 54,8 procent. Oppositieleider Raila Odinga van de Orange Democratic Movement hinkt achterop met 44,3 procent.

Toen de resultaten binnenliepen, riep een boze Odinga de pers bij elkaar. Hij bekritiseerde de manier waarop de resultaten worden bekendgemaakt en zei dat ze vals waren. De kiescommissie publiceert de uitslag zonder informatie over de kiesdistricten. Daardoor is het niet duidelijk of er al meer stemmen zijn geteld uit de achterban van de president of die van de oppositie. Er zijn ook technische storingen opgedoken.

De kiescommissie zegt de kritiek te begrijpen, maar blijft erbij dat alles transparant verloopt. Later vanmorgen worden nog meer resultaten verwacht. De woordvoerder van de Jubilee-partij van de president minimaliseert de kritiek en zegt dat Odinga met zijn nederlaag moet kunnen omgaan. De winnaar van de verkiezingen moet minstens 50 procent halen en een kwart van de stemmen in 24 van de 47 kiesdistricten.

Vrees voor nieuw geweld

De stembusgang zelf is gisteren vreedzaam verlopen. Er waren 150.000 agenten op straat om geweld te voorkomen, al vond Odinga die grote machtsontplooiing intimiderend voor zijn aanhangers. Sommigen vrezen dat het door de betwisting opnieuw de verkeerde kant opgaat in Kenia. Odinga vocht zijn nederlaag vorige keer ook al aan, en in 2007 vielen na de verkiezingen zelfs meer dan 1.000 doden bij etnisch getinte rellen.

De tweestrijd tussen Kenyatta en Odinga loopt volgens etnische breuklijnen. De 55-jarige Uhuru Kenyatta, van de Kikuyu-stam, is de zoon van de eerste president van het onafhankelijke Kenia. Hij werd een tijdlang aangeklaagd door het Internationaal Strafhof voor zijn aandeel in het bloedbad na de verkiezingen van 2007, maar bij gebrek aan bewijzen kwam er geen rechtszaak van. Raila Odinga van de Luo-stam, is 72 en stamt ook af van een van de stichters van het land. Hij doet al voor de derde keer een gooi naar de macht.

Meest gelezen