Qatar schaft visumplicht voor 80 landen, waaronder België, af

De Golfstaat Qatar zal binnenkort bezoekers uit meer dan 80 landen toelaten zonder dat die eerst een visum moeten aanvragen, een paspoort volstaat dan om het emiraat binnen te komen. Onder die landen is ook België. Dat gebeurt in de aanloop naar het WK voetbal in 2022, maar vooral ook tegen de achtergrond van de huidige boycot van Qatar door andere Arabische landen.

De visumplicht voor mensen uit 80 landen wordt dus afgeschaft. De inwoners van 33 van die landen kunnen zonder visum voor 180 dagen in Qatar verblijven. Voor de andere 47 dagen is dat 30 dagen. Dat bespaart dus kosten en een hoop administratief gedoe. Volgens de regering van de Golfstaat "wordt Qatar zo het meest open land van de regio". 

Het is een lange lijst, maar het goede nieuws geldt onder meer voor mensen uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Die behoren zelfs tot de eerste categorie van mensen die lang kunnen blijven. Bij de landen met een visumvrijstelling tot 30 dagen zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan, maar die kunnen wel een verlenging vragen.

Er zijn ook nog een aantal andere maatregelen waarmee Qatar zich meer openstelt voor de wereld. Zo krijgen bepaalde categorieën van buitenlanders die permanent in Qatar verblijven, toegang tot het  erg gulle sociale systeem, zoals onderwijs en gezondheidszorg. Kinderen van buitenlanders die getrouwd zijn met vrouwen uit Qatar en "mensen met speciale vaardigheden" hebben ook toegang tot het sociaal systeem.

Of dat ook geldt voor gastarbeiders uit andere Aziatische landen zoals India, Bangladesh, Pakistan of Nepal, is nog niet duidelijk.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Qatar wil zich uit het isolement wurmen

Eén en ander zal de toestroom van bezoekers op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022 gemakkelijker maken, maar de hoofdreden is de economische en diplomatieke boycot die Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte tegen Qatar hebben uitgevaardigd. Die hebben alle banden met het emiraat doorgeknipt.

Het kleine, maar erg rijke Qatar staat dus onder zware druk en moet nu voedsel en drinkwater invoeren uit Turkije, Iran en het sultanaat Oman. Een ander slachtoffer is Qatar Airways, dat zijn vliegtuigen nu een omweg moet laten maken om het luchtruim van de Arabische boycotstaten te vermijden. Dat kost tijd en geld.

Los daarvan staat ook het toerisme in Qatar onder druk. Bijna de helft van alle bezoekers van dat land kwamen uit de staten die nu een boycot tegen Qatar hebben uitgevaardigd. Die mensen blijven dus weg en Qatar opent dus de armen voor bezoekers uit andere landen.

Meest gelezen