Soenens: "Wereld zal moeten erkennen dat Noord-Korea kernmacht is geworden"

The New York Times heeft uitgebracht dat de uitspraken over "vuur en furie" waarmee de Amerikaanse president Trump Noord-Korea bedreigde, met niemand waren doorgesproken. Björn Soenens geeft een stand van zaken in het conflict tussen de VS en Noord-Korea.

Correspondent Björn Soenens: "Er was een persconferentie gepland over het drugsbeleid, en toen kwam het nieuws dat Noord-Korea in staat zou zijn om kleine kernkoppen te installeren op langeafstandsraketten.

Trump is dan in een furie geschoten, er stond niets op papier, er lagen wel papieren voor hem, en iedereen dacht dat hij iets aflas, maar die papieren gingen over drugsbeleid, dus het was met niemand doorgepraat, zelfs niet met zijn stafchef.

In de omgeving van Trump waren ze in alle staten, want het was natuurlijk oorlogstaal, die olie op het vuur gooide in plaats van de boel te sussen."

Twee kampen in het Witte Huis

Belangrijk in het hele verhaal is volgens Soenens ook dat er twee kampen zijn in het Witte Huis: "Er is het kamp-Bannon, de chef-strateeg, die zegt dat Kim Jong-un een onnozele gekke schurk is, waar je niet te veel aandacht aan moet besteden. Dan is er het kamp-McMaster, de veiligheidsadviseur, die zegt: we moeten nu eindelijk optreden, en hard optreden."

(lees verder onder de video)

BEKIJK - "Oorlogstaal ruit de boel op in plaats van conflict te sussen"

Oorlog met Noord-Korea? Waarschijnlijk niet

Is het denkbaar dat het tot een oorlog komt tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea? Er is al een oorlog geweest op het Koreaanse schiereiland, in 1950-1953, maar die was uiteraard van een andere orde, de wapens waren anders en de omstandigheden waren anders.

Soenens acht een oorlog onwaarschijnlijk: "Je hebt een aantal opties. Amerika kan een pre-emptive strike lanceren, een grote aanval op Noord-Korea, maar dat is zeer destabiliserend voor de regio, voor Japan en Zuid-Korea.

Hun economieën zullen geraakt worden, want Noord-Korea zal natuurlijk terugslaan, en dat land heeft een leger van 1 miljoen soldaten, en het heeft raketten die het kan afvuren. Dus niemand wil dat eigenlijk.

In die Koreaanse Oorlog van 50, 60 jaar geleden vielen 36.000 Amerikaanse doden, 1 miljoen Noord-Koreaanse doden en even veel Zuid-Koreaanse doden, 600.000 Chinese doden. Niemand wil die prijs betalen vandaag, dus het zal wellicht niet zo ver komen."

Soenens: "De Amerikanen, de Chinezen, de wereld zal wellicht moeten aanvaarden dat Noord-Korea inderdaad een kernmacht is geworden, weliswaar een kleine, met dertig tot zestig kernkoppen (ter vergelijking: de Verenigde Staten heeft er 7.000), en op die manier kunnen ze dan proberen die natie in toom te houden. De Noord-Koreanen hebben zelf geen enkele belang om Amerika aan te vallen, want dan worden ze vele keren zelf vernietigd."

Meest gelezen