Trump: "Ons nucleair arsenaal is sterker dan ooit, maar hopelijk hoeven we het nooit te gebruiken"

President Trump heeft over de macht en de sterkte van het Amerikaanse nucleaire arsenaal getweet. Dat doet hij nog geen 24 uur na zijn omstreden "vuur en furie"-uitspraak aan het adres van Noord-Korea. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft gereageerd. Hij probeert de situatie te relativeren.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Archieffoto

In dreigende taal beloofde president Trump gisteren dat Noord-Korea "vuur" en "furie" over zich heen zou krijgen, "zoals de wereld het nog nooit eerder heeft gezien", indien Pyongyang niet stopt met de Verenigde Staten te bedreigen.

Vanmiddag prees president Trump via Twitter nogmaals de sterkte van het Amerikaanse nucleaire arsenaal. “Mijn eerste bevel als president was het vernieuwen en moderniseren van ons nucleair arsenaal”, schreef hij. “Het is nu veel sterker en krachtiger dan ooit tevoren.”

De toon van de tweet die daarop volgde, klonk milder, maar even vastberaden. "Hopelijk hoeven we die macht nooit te gebruiken," schreef Trump, "maar er zal nooit een tijd komen dat wij niet de sterkste natie ter wereld zijn." 

(lees verder onder tweets)

Geen imminente dreiging, maar nood aan "heldere taal"

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft inmiddels op de uitspraak gereageerd. Tillerson relativeert de dreiging, maar legt ook op diplomatische wijze uit waarom Trump juist zulke harde woorden heeft gekozen.

Tillerson sprak met journalisten toen hij van Maleisië naar Washington vloog. Hij verzekerde dat er "geen imminente dreiging" komt van Noord-Koreaanse zijde, ook niet voor het eiland Guam. Dat eiland is Amerikaans grondgebied en wordt nu met raketbeschietingen bedreigd door Noord-Korea. "De Amerikanen zouden rustig moeten kunnen slapen," voegde hij eraan toe. Hij vertelde ook dat de militaire situatie in de laatste 24 uur niet dramatisch veranderd is.

Tillerson lichtte ook de omstreden "vuur en furie"-uitspraak van Trump toe. Hij zei dat de president de boodschap met die bewuste woorden bracht, omdat de Noord-Koreaanse leider volgens hem "geen diplomatieke taal begrijpt". President Trump stuurde met andere woorden "een sterke boodschap in een taal die Kim Jong-un kan begrijpen", opdat "misverstanden worden vermeden," verduidelijkte Tillerson.

AFP or licensors

Andere reacties

In de Verenigde Staten lieten zowel Republieken als Democraten zich negatief uit over de uitspraak van Trump. "Dit gaat ons dichter bij een ernstige confrontatie brengen. Alle grote leiders die ik gezien heb, dreigen niet tot ze klaar zijn om te handelen," zei de Republikeinse senator John McCain in een radio-interview. De Democraten noemen Trumps woorden dan weer "bombastisch" en "losgeslagen".

Verontwaardiging weerklinkt op Guam, het eiland dat door Noord-Korea wordt bedreigd. Inwoners van Guam laten hun stem horen via sociale media. "We zijn het slachtoffer van twee kinderachtige leiders", klinkt het onder andere. Madeleine Bordallo, de Amerikaanse afgevaardigde voor Guam, vertrouwt erop dat het eiland veilig blijft, maar vindt ook dat Trump "in partnerschap met de internationale gemeenschap moet werken aan de-escalatie". 

Ook internationaal regent het reacties. De woordvoerder van de Franse regering Christophe Castaner sprak over een "vastberadenheid" die "elke Amerikaanse president zou hebben". Duitsland drukte dan weer bezorgdheid uit over de "retorische escalatie" die plaatsvindt tussen de VS en Noord-Korea. China riep op tot "kalmte" en vroeg Pyongyang en Washington om woorden en acties te vermijden die de situatie zouden verergeren.

Meest gelezen