Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Trumps "vuur en furie"-dreigement "bombastisch en losgeslagen" al was er ook al Truman

Is Trumps "zee van vuur en furie" onpresidentiële taal? Volgens VRT-correspondent Björn Soenens niet per se. Hij wijst erop dat ook Harry Truman dit soort taal sprak vlak voor hij atoombommen zou droppen op Hiroshima en Nagasaki. Intussen regent het reacties in de VS. De Democraten vinden Trumps reactie "bombastisch" en "losgeslagen", maar ook binnen Trumps Republikeinse rangen weerklinkt er kritiek: "Hij kan zich vergalopperen".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
(archieffoto)

De situatie tussen Noord-Korea en de VS escaleert. Gisteren lekte een rapport waarin staat dat Pyongyang in staat zou zijn om kleine kernkoppen te installeren op intercontinentale raketten. Op die manier zou Noord-Korea in theorie in een halfuur tijd New York, Chicago, of Los Angeles kunnen raken.

"Ontstellend nieuws voor Trump", zegt Soenens. De Amerikaanse president reageerde dan ook als door een wesp gestoken, en beloofde Noord-Korea "een zee van vuur en furie" als zij een vinger naar de VS zouden uitsteken.

Noord-Korea dreigde daarop om het eiland Guam aan te vallen, waar de Amerikanen een militaire basis hebben in de Stille Oceaan. Pyongyang dreigt zelfs met een totale oorlog als de VS zo blijft doorgaan.

"Vuur vanuit de lucht zoals de wereld nog nooit heeft meegemaakt"

"Ik weet niet of het geen presidentiële taal is, Truman heeft ook zo’n taal geproken vlak voor hij atoombommen zou droppen op Hiroshima en Nagasaki: dat de wereld iets zou meemaken, vuur vanuit de lucht zoals het nog nooit had meegemaakt", zegt Soenens.

"Je kan veel beloven, maar je moet het ook kunnen waarmaken"

De kwestie laat niemand koud in de VS. Trump krijgt ook kritiek binnen eigen rangen. De Republikeinse senator John McCain zegt dat Trump het beter voorzichtiger zou aanpakken, tenzij hij echt bereid is om effectief toe te slaan. Nu bestaat het gevaar dat hij zich vergaloppeert en dat hij de dreigementen die hij zelf maakt niet kan uitvoeren, aldus McCain.

Soenens: "Als je vuur en woede belooft, allemaal goed en wel, maar je moet het ook kunnen waarmaken. De vraag is: is Amerika klaar om grote offers te brengen en ten oorlog te trekken tegen Noord-Korea?"  Bij de vorige Koreaanse oorlog, tussen 1950 en 1953, zijn namelijk vele tienduizenden Amerikaanse doden gevallen.

Trump heeft een "absurde rode lijn" getrokken

De Democraten vinden het erover. Zij noemen Trumps woorden "bombastisch" en "losgeslagen". Senator Dianne Feinstein zei in een mededeling dat "Trump de situatie niet vooruithelpt met zijn bombastische commentaren." De Democraten vinden dat Trump beter zou inzetten op "dialoog van hoog niveau".

Eliot Engel van de afdeling Buitenlandse Zaken in het Congres, zegt dat Trump de geloofwaardigheid van de VS ondermijnt "door een absurde rode lijn te trekken". "De veiligheid van de VS hangt niet enkel af van ons leger, maar ook van de geloofwaardigheid van onze opperbevelhebber", zei hij. 

"Vergis je niet: Noord- Korea vormt een bedreiging, maar de losgeslagen reactie van de president doet vermoeden dat hij overweegt om Amerikaanse nucleaire wapens te gebruiken als antwoord op een stoute uitspraak van een Noord-Koreaanse despoot."

Meest gelezen