2016 zwartste jaar voor het klimaat sinds het begin van de metingen

2016 was opnieuw een zwart jaar voor het klimaat. Zowel de temperatuur op het aardoppervlak, de stijging van het zeeniveau als de uitstoot van broeikasgassen bereikten vorig jaar onbekende hoogtes. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport "State of the Climate" dat vandaag is verschenen.
2017 Scott Peterson

Het klimaatrapport, waaraan bijna vijfhonderd wetenschappers uit zestig landen hebben meegewerkt, schetst een bijzonder donker beeld van onze planeet. 2016 was niet alleen het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1880, er smolt ook nooit meer poolijs en er waren nooit meer droogtes, hittegolven en overstromingen als vorig jaar.

Volgens het rapport is de recordtemperatuur te wijten aan een combinatie van twee factoren. Enerzijds waren er de langetermijneffecten van de klimaatopwarming. Anderzijds was er aan het begin van het jaar een heel sterke El Nino, een sterke opwarming van de Stille Oceaan langs kust van Zuid-Amerika. 

Geen verbetering merkbaar

In 2016 was het gemiddeld 0,2 graden Celsius warmer dan het jaar voordien, zo bleek eerder al uit cijfers van de Copernicus Climate Change Service van de Europese Unie. Belangrijk om op te merken: 2015 was tot dan toe het warmste jaar ooit.

De situatie lijkt er bovendien niet op te verbeteren. Volgens het Amerikaans Oceanisch en Atmosferisch Agentschap (NOAA) behoren de eerste zes maanden van 2017 ook tot de warmste die ooit gemeten zijn.

Net een week voor de publicatie van het rapport hebben de Verenigde Staten officieel laten weten dat ze uit het klimaatakkoord van Parijs zullen stappen. Het blijft de vraag of de rampzalige resultaten de Amerikaanse president Trump op andere ideeën hadden kunnen brengen.

Meest gelezen