"Migranten in Calais leven nog altijd als beesten"

In de Franse havenstad Calais leven honderden migranten nog altijd in erbarmelijke omstandigheden. Dat stelde France Info vast. Begin vorige week besliste de Franse Raad van State dat het stadsbestuur tegen deze week douches en toiletten moest installeren. Maar de burgemeester van Calais weigert die beslissing uit te voeren.

De cijfers over het aantal migranten en vluchtelingen dat zich momenteel in Calais bevindt lopen erg uitéén. Volgens de prefectuur gaat het om 450 mensen, hulporganisaties hebben het eerder over 700 mensen. Maar hun situatie is nog altijd uitzichtloos zeggen hulporganisaties ter plaatse. Ze slapen in bossen, onder bruggen of gewoon langs de kant van de weg. "De mensen leven hier nog altijd als beesten, de situatie is erger dan voor het ontstaan van de zogenoemde jungle", zegt hulpverleenster Maya Konforti van L'Auberge des migrants aan France Info. "De mensen hebben geen goede slaapplaats en vinden nauwelijks rust. En bovendien beschikken ze niet over douches of toiletten."

Dromen van Groot-Brittannië

Hulporganisaties proberen de migranten in Calais zo goed als mogelijk te helpen. Langs het kanaal, in de buurt van het stadhuis, delen ze water en maaltijden uit. Maar veel meer kunnen ze niet doen. Om het lot van de migranten en vluchtelingen te verzachten opende de Franse overheid vorige week twee nieuwe onthaalcentra, in Troisvaux en Ballieul, vlak bij de grens met ons land. Maar volgens France Info zijn nog maar een 70-tal mensen naar die centra vertrokken. De anderen blijven in Calais, in de hoop om toch naar Groot-Brittannië te kunnen reizen.

Meest gelezen