"Moderne slavernij en mensensmokkel in iedere Britse stad"

Moderne slavernij en mensensmokkel zijn wijdverspreid in heel Groot-Brittannië. Dat zegt de Britse National Crime Unit. Iedere Britse stad en gemeente heeft ermee te maken en de situatie is veel erger dan tot nu toe werd aangenomen, zegt de NCA.
AP2011

Volgens de NCA lopen er momenteel meer dan 300 politie-onderzoeken over seksuele uitbuiting, gedwongen tewerkstelling en slavernij bij huispersoneel. "Wij zijn geschrokken door de omvang van het probleem", zegt Will Kerr van de NCA. "Dit is een groeiend probleem. Dit is 2017 en dit is niet aanvaardbaar in welke vorm dan ook."

Tot nu toe werd gedacht dat er minder dan 13.000 slachtoffers van deze moderne vormen van slavernij waren, maar volgens Kerr is dat maar het tipje van de ijsberg. "Hoe meer we er naar uitkijken, hoe meer we er vinden". Bij politie-operaties in mei en juni alleen werden 111 mensen gearresteerd en werden 130 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd.

De meeste slachtoffers werken in de prostitutie, de bouwsector, cannabis-plantages en de landbouw. Het gaat zowel om mannen, vrouwen en kinderen die door mooie beloftes naar Groot-Brittannië gelokt worden. De slachtoffers komen uit Oost-Europa, Vietnam en Nigeria, maar er zijn ook veel Britten bij. Een deel van hen beseft zelfs niet dat ze uitgebuit worden.

Bendes

De groei van de moderne slavernij heeft te maken met internationale bendes die tot het besef zijn gekomen dat er veel meer geld te verdienen is met de uitbuiting van mensen dan met de smokkel van drugs. Kerr geeft het voorbeeld van een Roemeense bende die vijf miljoen euro per maand verdiende aan het smokkelen van meisjes naar Groot-Brittannië die dan in de gedwongen prostitutie terechtkwamen.

Het probleem is zo groot geworden dat iedereen op een of andere manier met een slachtoffer in contact kan komen, zonder het te beseffen. De NCA vraagt het publiek dan ook om te helpen bij het signaleren van mogelijke gevallen van misbruik. Dat kan gebeuren door het letten op zichtbare verwondingen, de manier van kleden of de vraag van hoe en waarom bepaalde mensen in deze regio zijn komen werken.

Meest gelezen