"Waakzaam zijn voor gebruik pijnstiller oxycodon"

In vijf jaar tijd is het gebruik van de pijnstiller oxycodon in ons land verdubbeld. In 2015 namen ongeveer 66.000 patiënten het middel. Oxycodon is een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij hevige pijnen. “We moeten waakzaam zijn want het gebruik is niet zonder risico’s”, zegt Cathy Matheï van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde aan de KUL.

Oxycodon is een opioïde (afgeleid van opium) en één van de zwaardere pijnstillers. In vijf jaar tijd verdubbelde het gebruik er van in ons land.

 

Jaar Aantal patiënten
2011 27.753
2012 35.819
2013 48.178
2014 55.807
2015 66.173

 

Ook voor chronische pijnen

Een verdubbeling, maar op zich nog niets alarmerend volgens Cathy Matheï. “Het product is nog maar een goeie 10 jaar op de markt en dus is het logisch dat er na een paar jaren een stijging te merken valt”. Volgens het RIZIV zijn er verschillende redenen die de stijging kunnen verklaren.

  • De afgelopen jaren zijn er verschillende orale preparaten met sterke opioïden van de markt verdwenen, waardoor er minder alternatieven zijn. Een belangrijk alternatief is de transdermale toediening (via huidpleisters) van fentanyl. Maar veel patiënten geven er nog de voorkeur aan om medicatie oraal in te nemen of zijn overgevoelig aan medicatiepleisters
  • Oxycodon is zowel beschikbaar in snelwerkende als langwerkende vormen

 

Ook Cathy Matheï ziet nog een reden voor de stijging. “Initieel werd het product vooral gebruikt bij kanker en acute pijnen, nu wordt het ook meer en meer gebruikt voor chronische pijnen en bij niet-kankerpijnen”. Hierdoor stijgt het aantal patiënten dat oxycodon kan toegediend krijgen.

Gebruik niet zonder risico's

Ongeveer 66.000 patiënten gebruikten oxycodon in 2015. “Het gebruik is aan het stijgen, maar we zijn echter nog niet toe aan de hoeveelheden die gebruikt en voorgeschreven worden in de Verenigde Staten en Canada”, zegt Matheï.

In die landen zijn er wel degelijk problemen. In de VS spreken ze van een oxycodon-epidemie en een overvloed aan oxycodon-verslaafden. Ook de dood van enkele wereldsterren, zoals zanger Prince en acteur Heath Ledger, wordt er aan het gebruik van oxycodon gelinkt.

Hier geen Amerikaanse toestanden, “maar toch is het belangrijk waakzaam te zijn”, zegt Matheï. “Het gebruik van oxycodon is niet zonder risico’s. Het kan leiden tot misbruik, verslaving en eventueel overdosis met dodelijke afloop”.

Er is iets fout gelopen ... | VRT NWS: nieuws

Er is iets fout gelopen ...

Ga verder naar VRTNWS.

Meest gelezen