Amerikaanse marine vaart langs betwist rif in Zuid-Chinese Zee

Het is de derde keer dat president Trump een marineschip door de Zuid-Chinese Zee laat varen. Zo'n maneuver wordt beschouwd als een verwerping van de betwiste claims van China. Nu hij Chinese hulp goed kan gebruiken, trapt Trump dus weer op zere tenen.

De Filipijnse marine werd op voorhand op de hoogte gebracht van de vaart van de USS John S. McCain - genoemd naar de senator van Arizona die onlangs de diagnose van hersenkanker kreeg - langs het Mischief-rif in de Spratly-eilandengroep, dat zo'n 200 kilometer van de Filipijnse kust in de Zuid-Chinese Zee ligt. De Verenigde Staten maken zo aan China duidelijk dat het land het recht niet heeft om de archipels in de Zee als grondgebied te claimen.

De Filipijnen en China zijn niet de enige landen die de eilanden claimen als grondgebied. Maleisië, Brunei, Vietnam en Taiwan (dat China niet erkent als onafhankelijk) eisen ook delen van de archipels op. De drukke wateren zouden belangrijke bronnen van olie en gas zijn. China bouwt al sinds de jaren 90 op de eilanden en maakt daarmee de claims dus heel concreet. In 2016 oordeelde het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag dat China het recht niet had om de eilanden te claimen, maar het land deed het vonnis af als een "waardeloos stukje papier".

"Robuustere operaties"

In mei voer een Amerikaans marineschip voor het eerst onder Trump langs hetzelfde rif in de regio. Begin juli stuurde de marine weer een schip door de Zuid-Chinese Zee. Nu komt de blijkbaar regelmatige doorvaart ongelegen, want de Amerikaanse president kan de hulp van China goed gebruiken in de spanningen met Noord-Korea. De Volksrepubliek steunde namelijk in het verleden vaak Noord-Korea, maar nu steunt China ook de sancties van de Verenigde Naties tegen de communistische dictatuur die nu gedetailleerde plannen heeft om Guam, Amerikaans grondgebied, te bedreigen met raketten.

De regering-Trump heeft in het verleden al gezegd dat er "robuustere" operaties in de Zuid-Chinese Zee zouden komen. Woordvoerster van de Amerikaanse vloot in de Stille Oceaan lieutenant commander Nicole Schwegman zegt dat alle operaties van de marine "uitgevoerd worden in overeenstemming met internationaal recht en dat ze tonen dat de Verenigde Staten zullen vliegen, varen en opereren waar internationaal recht het toelaat."

Meest gelezen