Bijna 700.000 besmette eieren geïmporteerd in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft meer met fipronil besmette eieren geïmporteerd dan eerst verwacht. Dat meldt het Britse voedselagentschap vandaag in een persbericht. De eieren zouden geen risico vormen voor de volksgezondheid, maar omdat het insecticide verboden is, worden de eieren uit de rekken gehaald.
Reporters / Food & Drink Photos

Het Food Standards Agency (FSA), het onafhankelijke voedselagentschap van de Britse regering, meldt vandaag dat het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk rond de 700.000 eieren geïmporteerd heeft uit bedrijven getroffen door de fipronil-crisis. Dat zijn meer eieren dan de 21.000 die eerst geschat werden.

Geen risico's voor volksgezondheid

Het FSA vermoedt wel dat de eieren nog steeds geen risico vormen voor de volksgezondheid. De 700.000 eieren die te veel fipronil bevatten vertegenwoordigen slechts 0,007% van de jaarlijkse eierenconsumptie in Groot-Brittannië.

Bovendien worden de ingevoerde eieren niet per stuk verkocht, maar wel in andere bereidingen, zoals broodjes of gekoelde etenswaren. "Veel van de betrokken eieren werden gemengd met andere eieren, die niet van getroffen boerderijen kwamen, dus het fipronil-residu zal in hoge mate aangelengd zijn," luidt het bij het voedselagentschap.

Het voedselagentschap benadrukt ook dat 85% van de geconsumeerde eieren in het Verenigd Koninkrijk zelf worden geproduceerd. Er zijn echter geen bewijzen dat de eieren in het Verenigd Koninkrijk zelf besmet zijn met fipronil of dat het product op ongepaste wijze gebruikt wordt in het Verenigd Koninkrijk.

Toch uit de rekken gehaald

De eieren worden nu uit de rekken gehaald, maar dat heeft volgens het FSA niets te maken met gezondheidsrisico's."De keuze is gebaseerd op het feit dat fipronil niet toegelaten is in de voedselketen, dus het hoort daar ook niet te zijn," stelt het voedselagentschap.

De producten die worden weggehaald zijn vooral salades en broodjes van de Britse winkelketens Sainsbury's, Morrisons, Waitrose en Asda.

Er zou voor de Britten ook geen reden zijn om de manier waarop ze eieren consumeren of klaarmaken te veranderen. 

Meest gelezen