Cruiseschip meert aan in Alaska met dode walvis op zijn boeg

De kapitein van een cruiseschip heeft bij het aanmeren in een haven in Alaska een vreemde ontdekking gedaan op zijn boeg: daar werd het karkas van een jonge bultrugwalvis opgemerkt. Het dier heeft de aanvaring met het schip helaas niet overleefd. Het is niet de eerste keer dat een walvis in die regio wordt opgeschept door een schip, met alle gevolgen van dien.

De kapitein van The Grand Princess, een schip van bijna 300 meter lang, had bij zijn aankomst in de haven van Ketchikan niet in de gaten dat hij walvis had geraakt. Volgens de Ketchikan Daily News was het walvisjong, een mannetje, ongeveer 6 meter lang. Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat de bemanning van een schip bij het aanmeren een dode walvis op zijn boeg opmerkt. In de regio zwemmen walvissen uit drie verschillende populaties.

Woordvoerder Brian O’Connor noemt de aanvaring een "een spijtig voorval". Volgens hem had de bemanning van het schip op geen enkel moment in de gaten dat het dier gevaarlijk dicht bij het schip zwom. "Niemand weet wanneer het dier geraakt is, omdat de impact daarvan aan boord niet merkbaar was. Het is onduidelijk of de bultrugwalvis al dood was voor wij hem geraakt hebben."

(lees voort onder de foto)

Voorzorgsmaatregelen

Het cruiseschip, met een capaciteit van 2.600 passagiers en 1.150 man bemanning, was onderweg op een tiendaagse cruise vanuit de Amerikaanse stad San Francisco. Op zijn derde dag voer het schip 's nachts naar de haven van Ketchikan, helemaal in het zuiden van Alaska vlak bij de Canadese provincie British Colombia. Daar zou het schip na zijn nachtelijke oversteek een tussenstop maken, om de havenstad later gisterenmiddag weer te verlaten.

Het National Oceanic and Atmospheric Administration onderzoekt dit incident. De cruisemaatschappij benadrukt dat ze wel degelijk rekening houdt met de aanwezigheid van de zeezoogdieren op hun cruisetrajecten. Daarom bestaan er expliciete richtlijnen en zal een schip altijd vaart minderen en zijn koers bijstellen, zodra iemand van de bemanning een walvis heeft gespot. Het schip in kwestie zou zijn snelheid moeten beperken tot 10 knopen en zeker 90 meter afstand moeten houden van het dier. Onderzoek moet uitwijzen waar het in dit geval is misgelopen.

Meest gelezen