Demonstraties, camera's en boetes: onvrede over massatoerisme in Zuid-Europa groeit

Naast Venetië en Barcelona neemt de onvrede over het ongebreidelde massatoerisme ook elders in Zuid-Europa toe. Inwoners van toeristische hotspots als Dubrovnik en San Sebastian klagen dat hun stad door de toeristendrukte niet meer leefbaar is en trekken de straten op. Intussen trachten lokale overheden het storende gedrag van buitenlandse bezoekers aan te pakken met camera's en torenhoge boetes.
AFP or licensors

In Barcelona wordt al jaren gedemonstreerd tegen de enorme toeristendruk waaronder de stad gebukt gaat. De inwoners klagen onder meer over de massale instroom van cruisetoeristen en torenhoge vastgoedprijzen, die het leven in de stad onmogelijk zouden maken. 

Sinds kort is het protest in de straten van de Catalaanse hoofdstad echter opvallend heviger geworden. Zo lijken actievoerders steeds vaker rechtstreeks buitenlandse toeristen te viseren. De onvrede over het massatoerisme lijkt zich bovendien uit te spreiden over de rest van Spanje en Zuid-Europa.

Toeristentellers

In San Sebastian, een populaire badplaats in de Spaanse autonome regio Baskenland, hebben inwoners een grote protestmars gepland op 17 augustus, middenin de Semana Grande, één van de belangrijkste feesten van de stad. Ook op het Spaanse eiland Mallorca werden al protestacties gehouden, onder meer door Arran, een uiterst-linkse, Catalaans-nationalistische beweging.

In Venetië, dat jaarlijks overspoeld wordt door zo'n 20 miljoen bezoekers, kwamen in juli zo’n 2.000 burgers op straat om te protesteren tegen het bandeloze massatoerisme. Ze droegen spandoeken met daarop "Wij vertrekken niet" en "Mijn toekomst is Venetië". 

Net als in Barcelona kondigde het Venetiaanse stadsbestuur recent ook een verbod op nieuwe toeristenaccommodatie aan. Aan de populairste toeristische attracties werden intussen ook “toeristentellers” geplaatst die het aantal bezoekers monitoren.

Geen alcohol na middernacht

Ook in andere Italiaanse steden werden gelijkaardige maatregelen getroffen tegen het wangedrag van, veelal dronken, toeristen. Zo is het in Rome sinds kort verboden om na middernacht alcohol te consumeren op publieke plaatsen. Ook de nachtelijke verkoop van alcohol is aan banden gelegd in de hoofdstad, terwijl eten en drinken aan de beroemde Trevifontein volledig uit den boze is. Wie de regels overtreedt riskeert torenhoge boetes.

In Milaan geldt er in het hoogseizoen dan weer een verbod op selfiesticks en foodtrucks in de buurt van de oude jachthaven. En in Firenze werd de toegangsprijs voor de populaire Uffizi Galerij opgetrokken om het zogenaamde “hit-and-runtoerisme” een halt toe roepen.

Surveillancecamera's

Ook de Kroatische havenstad Dubrovnik, "Parel van de Adriatische Zee", heeft maatregelen genomen tegen de hordes cruisetoeristen die het historisch hart van de stad dagelijks overspoelen. Aan iedere ingang van het historisch centrum werden surveillance camera's geïnstalleerd, om het aantal toeristen binnen de perken te houden. Is de maximumcapaciteit van 8.000 personen bereikt, dan worden er geen bezoekers meer toegelaten.

Een gewaarschuwd toerist is er twee waard...

Meest gelezen