Europa over fipronilcrisis: "Wijs elkaar niet met de vinger"

België, Nederland en de andere Europese landen die getroffen zijn door de fipronilcrisis in de eiersector mogen elkaar niet met de vinger wijzen, maar moeten net gecoördineerd samenwerken. Dat meldt de Europese Commissie. "Ze mogen niet in een "blame game" terechtkomen", zegt een woordvoerder.

De Commissie reageert zo op de beschuldiging van Belgisch minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) dat de informatiedoorstroming vanuit Nederland in het kader van de fipronilcrisis serieuze gebreken zou hebben vertoond. Bovendien, zei Ducarme gisteren in de Kamer, zou Nederland al in november 2016 weet gehad hebben van de aanwezigheid van fipronil in eieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft die claim al weerlegd, door te stellen dat het giftige product in stallen was aangetroffen, niet in eieren.

"Geen "blame game""

De Europese Commissie roept de lidstaten nu dus op de beschuldigingen achterwege te laten. "Er moet op een vastberaden, gecoördineerde en transparante manier worden samengewerkt, en niet worden overgegaan tot een 'blame game'", zegt woordvoerder Daniel Rosario. "De Europese burgers verwachten dat van ons, en dat is precies wat we zullen doen."

De Commissie is ook bereid om met de lidstaten de discussie aan te gaan over de lessen die kunnen worden getrokken uit het schandaal en hoe eventueel de efficiëntie van het snelle waarschuwingssysteem kan worden verbeterd. Begin september komen de Europese landbouwministers samen in de Estse hoofdstad Tallinn. De fipronilcrisis zal er ongetwijfeld bovenaan de agenda staan.

Meest gelezen