Gezondheidsorganisaties willen dat minister nieuw soort sigaret verbiedt

Tabaksgigant Phillip Morris lanceerde onlangs in verschillende Europese landen een nieuwe soort sigaret. De IQOS is een ‘heatstick’ waarbij tabak niet meer verbrand wordt maar wordt opgewarmd, waardoor volgens de fabrikant minder schadelijke stoffen zouden vrijkomen. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) en verschillende verenigingen die zich inzetten tegen kanker en tuberculose, waarschuwen voor deze nieuwe manier van roken. Dat schrijft De Standaard.

Op hun website geeft Philip Morris aan dat ze met de IQOS de mensen minder schadelijk willen laten roken. Ze gaan nog verder door aan te kondigen dat ze hiermee de klassieke sigaret uit de wereld willen helpen.

Hiervoor hebben ze de grote middelen ingezet. Sinds 2008 heeft het bedrijf 3 miljard geïnvesteerd in onderzoek naar producten die een rookervaring bieden zonder rook. Hierdoor hebben volgens hen 2,9 miljoen mensen de stap gezet naar rookvrije producten. In een korte tekst zegt het bedrijf dat ze een rookervaring wil bieden die minder schadelijk is, en de nodige voldoening wil brengen. Vermoedelijk is de nieuwe soort sigaret een poging om het succes van de e-sigaret bij te benen en het imago van het bedrijf op te poetsen.

Verschil met e-sigaret

Wie hiermee niet tevreden is is het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez). Samen met onder andere Kom op tegen Kanker en de Stichting Tegen Kanker hebben ze een open brief geschreven naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Wat hen vooral stoort is dat Philip Morris een commerciële strategie nastreeft. Een IQOS sigaret zou binnen de 5 minuten opgerookt zijn. Hierdoor krijg je als roker goesting om snel een tweede op te steken. Bovendien is er een belangrijk verschil met de e-sigaret. In de IQOS zit gewone tabak die opgerookt wordt, terwijl rokers van een e-sigaret dampen en nicotine inhaleren. De hoeveelheid nicotine kan bij een e-sigaret ook aangepast worden, en bij de IQOS is dat niet het geval.

In diezelfde open brief vragen Vigez, Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker aan De Block om de IQOS te verbieden "totdat onafhankelijke studies aantonen dat IQOS veilig is voor de gebruikers en hun omstaanders."

De nieuwe sigaret is bij ons nog niet in de handel verkrijgbaar, maar je kunt ze wel online kopen.

Meest gelezen