Het najaar van Eén: deze 10 nieuwe programma's komen op u af

Het najaar is in aantocht en dat betekent opnieuw grasduinen in de tv-gids om uw weg te vinden in het immense aanbod. Zender Eén zet dit najaar alvast zwaar in op fictie van eigen makelij met het hartverwarmende "Tytgat Chocolat" en het psychologische "Tabula rasa" op zondag. Ook Eric Goens is van de partij, zelfs twee keer want naast het aangekondigde "Die huis" (of de Zuid-Afrikaanse versie van "Het huis") pakt hij ook uit met "Bargoens". We zetten de tien gloednieuwe programma's van Eén voor u op een rijtje.
© VRT 2017
Veerle Baetens in "Tabula rasa" op zondag.

1. "Bargoens" van Eric Goens

Iedereen kent intussen tv-maker Eric Goens wel, al was het van programma's als "Het huis" (Eén), "Molenbeek niveau 4" of "Kroost" (Vier). Deze keer is Goens de drijvende kracht achter "Bargoens" (BarGOENS, heeft u hem?) waarin het draai om mensen die vechten voor hun leven of passie en waarvan je niet weet of ze het halen. Bargoens verwijst ook naar een boeventaal, een taal die niemand begrijpt. In het programma passeren poolreiziger Alain H(ubert) en Peter, die leeft met vreselijke clusterhoofdpijn, de revue.

Elke dinsdag, vanaf 29 augustus omstreeks 20.35 uur.

2. Het gewone leven -van u en ik- in "Het gezin"

Een tijdje geleden deed Eén een oproep naar kijkend Vlaanderen: wie voor een bijzondere periode in zijn leven stond, kon zich melden. Van die kandidaten werden acht gezinnen geselecteerd. Zij lieten camera's in hun huis en auto toe, die maandenlang alle kleine en grote momenten vastlegden. De docureeks laat onder anderen Daniella en haar puberdochter Noémie zien. Noémie heeft een ongeneeslijke longziekte en wacht op een nieuw paar longen. Of Sanne en Tom die na een ellenlang traject aan vruchtbaarheidsbehandelingen aftellen naar de geboorte van hun tweeling.

Later dit najaar op Eén. 

3. Acteurs met beperking dragen "Tytgat Chocolat"

Eén zet zwaar in op Vlaamse fictie, daar getuigt de romcom/roadmovie "Tytgat Chocolat" van. Jasper Vloermans werkt als inpakker bij het chocoladebedrijf "Tytgat Chocolat" en wordt verliefd op collega Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst. Wanneer Tina plots uitgewezen wordt naar haar land van herkomst gaat Jasper (samen met zijn vrienden) haar achterna. De hoofdrollen worden vertolkt door vijf acteurs van Theater STAP, een gezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een verstandelijke beperking (syndroom van Down). Netmanager Olivier Goris omschrijft de cast van "Tytgat Chocolat" alvast als een "straffe combinatie".

Elke zondag, vanaf 10 september omstreeks 21.20 uur.

4. Veerle Baetens heeft geheugenverlies in "Tabula rasa"

Een van de paradepaardjes van Eén moet de psychologische thriller "Tabula rasa" worden, een samenwerking met de Duitse zender ZDF. Veerle Baetens speelt Mie D'Haeze, een jonge vrouw die kampt met geheugenverlies, en net de kroongetuige is in een verdwijningszaak. De reeks werd geschreven door Baetens zelf, Christophe Dirickx en Malin-Sarah Gozin (bekend van de Vtm-serie "Clan"). Kaat Beels (bekend van "Beau séjour") en Jonas Govaerts staan in voor de regie en hebben voor een aparte look and feel gezorgd. 

"Tabula rasa" volgt "Tytgat Chocolat" op, elke zondagavond.

5. Op stap met "De helden van Arnout"

In "De helden van Arnout" stapt Arnout Hauben in de voetsporen van vergeten Belgen die ooit het grote avontuur hebben opgezocht. Hij gaat daarvoor soms eeuwen terug en gebruikt hun dagboeken en brieven als reisgids. Zo volgt Arnout een missionaris die op bezoek ging bij de Plathoofdindianen in de Rocky Mountains. Of maakt de Slag om Moskou mee met een soldaat van Napoleon. Op zijn tochten praat hij met passanten, omwonenden en bevoorrechte getuigen. U hebt Arnout Hauben nog al gezien? Klopt: in "Manneken Pis" en "Ten oorlog".

Elke maandag, vanaf 28 augustus omstreeks 20.40 uur.

6. Rowan Atkinson is "Maigret" op vrijdagavond

Internationale fictie staat naar goede gewoonte op vrijdagavond geprogrammeerd. Nieuw is de detectivereeks "Maigret", met Rowan Atkinson (Mr. Bean) als commissaire Maigret.

Elke vrijdag, vanaf 1 september omstreeks 20.35 uur.

7. "Chapeau! Dertig jaar Clouseau"

Koen en Kris Wauters vieren dit jaar dertig jaar Clouseau. De mini-documentaire "Chapeau! Dertig jaar Clouseau" vertelt het verhaal van de band aan de hand van zeven bevoorrechte getuigen, zijnde überfan Kim Clijsters, Ingeborg, Bob Savenberg, Stijn Meuris, Jan Leyers, Pascal Braeckman (de klankman) en Paul Van Bruystegem (van Triggerfinger). Koen en Kris Wauters dompelen zich vervolgens onder in hun eigen verleden.

Maandag 28 augustus om 22.05 uur.

© VRT

8. Bart Peeters gooit comedytalent "Voor de leeuwen"

In "Voor de leeuwen" toont een nieuwe generatie comedytalent zijn kunnen. Uit een grote auditieronde wordt een groep van acht onbekende, muzikale en grappige mensen gekozen. Die acht krijgen elke week de opdracht een nieuwe show in elkaar te steken. Bart Peeters leidt alles in goede banen.

Elke donderdag, vanaf 7 september omstreeks 20.40 uur.

9. Prins William en Harry praten over "Diana"

Twintig jaar geleden kwam de Britse prinses Diana om bij een auto-ongeluk in Parijs. Eén brengt de BBC-documentaire waarin haar zonen William en Harry praten over hun moeder. Ze delen persoonlijke herinneringen over hun moeder en vertellen open over hun leven samen, vaak in de schijnwerpers van de pers.

Op dinsdag 29 én woensdag 30 augustus rond 22.15 uur op Eén.

10. Passie voor eten in "Tastes of the world"

In de special "Tastes of the world" nodigt Nick Bril, chef van The Jane en tussendoor dj, zes culinaire ambassadeurs van over de hele wereld uit op Tomorrowland waar ze voor 800 gasten hun lekkerste gerecht mogen bereiden. Bril zoekt het antwoord op de vraag "Is passie voor eten iets universeels?".

Zaterdag 9 september om 21.10 uur.

© VRT 2017

Meest gelezen