Huiszoekingen in België en Nederland in fipronildossier, twee verdachten zijn opgepakt

De federale politie heeft huiszoekingen op 11 plaatsen in ons land uitgevoerd. De gerechtelijke acties kaderen in het fipronilschandaal, dat ons land al dagen in de ban houdt. Het Nederlandse parket bevestigt dat ook daar huiszoekingen worden gehouden. Twee bestuurders van Chickfriend, het Nederlandse bedrijf dat mee aan de basis ligt van het schandaal, zijn opgepakt.

De federale politie is binnengevallen op elf verschillende adressen in het hele land. Waar precies is niet duidelijk, maar er zouden al zeker twee desinfecteerbedrijven bij zitten. Het parket laat weten dat er belastend materiaal in beslag genomen werd. 26 mensen zijn in verdenking gesteld, maar er zijn voorlopig nog geen arrestaties gebeurd.

Op hetzelfde moment werden er ook in Nederland acht huiszoekingen uitgevoerd. Dat is niet te verwonderen, aangezien er een gelijklopend onderzoek aan de gang is. Daar werden behalve administratie ook waardevolle goederen als auto's, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

De twee bestuurders van Chickfriend, het bedrijf dat mee aan de basis ligt van het fipronilschandaal in de eieren, zijn opgepakt. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie riskeren de twee maximaal 16 jaar gevangenis voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Eerdere huiszoekingen

Eerder, midden juli, was er al een huiszoeking geweest bij het bedrijf Poultry-Vision. Dat is één van de hoofdrolspelers in het fipronil-verhaal dat 10 dagen geleden aan het licht kwam. Bij die huiszoeking werden documenten en bijna 6.000 liter verboden producten in beslag genomen. Poultry-Vision, een bedrijf uit Weelde, in de Kempen zou het verboden fipronil in een legaal luizenbestrijdingsmiddel hebben vermengd. 

Het product bleek goed te werken en werd daardoor op redelijk korte tijd in veel kippenbedrijven gebruikt. Poultry-Vision verkocht het insecticide aan het Nederlandse bedrijf Chickfriend. Doordat dat bedrijf het product gebruikte in Nederlandse kippenbedrijven, raakten ook in Nederland eieren besmet met fipronil.

Over het bedrijf Poultry-Vision is via officiële kanalen niets terug te vinden. "Volgens hun eigen website zou het een bvba zijn, maar wij vinden van die bvba niets terug in een aantal officiële databanken, zoals de Kruispuntbank, de Nationale Bank van België en het Staatsblad", zegt justitiejournalist Dirk Leestmans. "Wel is het zo dat we op hetzelfde adres een ander gelijkaardig bedrijf terugvinden met dezelfde zaakvoerders."

Gecoördineerd Nederlands-Belgisch onderzoek

In beide landen wordt op dit moment een gecoördineerd gerechtelijk onderzoek gevoerd naar het ontstaan en verspreiding van fipronil. "De acties worden op elkaar afgestemd en gecoördineerd, maar het zijn twee aparte onderzoeken", zegt Leestmans.

Het Antwerpse parket tilt zwaar aan de feiten en het onderzoek is er op gericht om het toevoegen en verspreiden van verboden producten voor het ontluizen van legkippenstallen stop te zetten en de verdachten van de fraude op te sporen en te vervolgen. In België blijven er voorlopig nog 50 bedrijven geblokkeerd, waarvan 21 legkipbedrijven. Dat heeft het FAVV bekendgemaakt.

Het Nederlandse onderzoek richt zich op het Nederlandse bedrijf dat het fipronil toegepast zou hebben, de vermoedelijke Belgische toeleverancier en een bedrijf uit Nederland dat samengewerkt zou hebben met de Belgische toeleverancier.

Leestmans: "Twee afzonderlijke onderzoeken, maar wel gecoördineerde actie"

Meest gelezen