Lagere vennootschapsbelasting kost KBC 230 miljoen euro

KBC nam het zomerakkoord onder de loep en wat blijkt: de lagere vennootschapsbelasting heeft in eerste instantie een negatieve impact voor de bank van 230 miljoen euro. "Een stevig bedrag", erkent CEO Johan Thijs.
Reporters / Arnaud Ostrowski

Het gaat om berekeningen van de bank op basis van wat nu bekend is over het zomerakkoord dat de federale regering afsloot. De regering besloot de vennootschapsbelasting geleidelijk te verlagen van ruim 34 procent vandaag naar 29 procent in 2018 en naar 25 procent in 2020.

Minder belastingen betekent dus goed nieuws voor de bedrijven. Dat klopt, klinkt het bij de KBC, maar door een boekhoudkundig effect zal de lagere vennootschapsbelasting in de tweede jaarhelft van dit jaar een verwacht eenmalig negatief effect op de resultaten van KBC hebben van naar schatting 230 miljoen euro.

De uitleg ligt bij de overdraagbare verliezen van KBC uit voorbije jaren. Door de lagere vennootschapsbelasting kan KBC minder van die 'uitgestelde belastingvorderingen' recupereren.

Vanaf 2018 zal de lagere vennootschapsbelasting natuurlijk wel betekenen dat KBC minder belastingen moet betalen. De bank gaat er van uit dat vanaf 2020 de 230 miljoen euro zal gerecupereerd zijn en de lagere vennootschapsbelasting dus een positief effect zal hebben.

KBC is het eerste bedrijf dat wijst op het negatief boekhoudkundig effect van de lagere vennootschapsbelasting. De bank-verzekeraar wijst er wel op dat het om berekeningen gaat op basis van wat uit het zomerakkoord naar buiten is gekomen uit de kranten. "Details zijn niet beschikbaar", betreurt men bij KBC.

Analisten vrezen blijkbaar dat door die 230 miljoen euro die in de tweede jaarhelft van de winst gaat, er minder zal overschieten voor het dividend. Ze stuurden het aandeel, ondanks de erg sterke resultaten, naar de strafbank.

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt erkent dat bank-verzekeraar KBC als gevolg van de hervorming van de vennootschapsbelasting éénmalig miljoenen euro's verliest. "KBC zal op korte termijn inderdaad wat meer bijdragen. Dat komt onder andere doordat de verliezen uit de financiële crisis nog beperkt aftrekbaar worden per jaar", klinkt het op het kabinet. Maar tegelijk herinnert het kabinet aan de miljardensteun tijdens de financiële crisis aan de banken. Gelet op die steun is het effect "verantwoord", klinkt het.

Bij Van Overtveldt wijst men er ook op dat de hervorming op langere termijn door de gevoelige verlaging van het tarief een goede zaak is voor alle bedrijven, groot en klein. "In de eerste fases ligt de nadruk op de tariefverlaging voor onze KMO's", klinkt het nog.
Professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) voorspelt alvast dat nog bedrijven zullen ondervinden wat KBC donderdag bekendmaakte. Hij denkt vooral aan banken en multinationals actief in België. "Hun fiscaal rugzakje wordt beperkter", aldus Maus.