Mildere straf voor mensensmokkelaar

In Brugge is een Roemeense vrachtwagenchauffeur veroordeeld tot een geldboete van 36.000 euro en een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden met uitstel, voor mensensmokkel. Dat is een mildere straf dan de 30 maanden effectief die hij in mei nog had gekregen. Hij had geprobeerd om een aantal Iraniërs naar Engeland te brengen, maar ze werden onderschept in ons land.

De Iraniërs waren in Zeebrugge in contact gekomen met de Roemeense vrachtwagenchauffeur die hen beloofd had naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Maar in juni vorig jaar mislukte die poging en werden de Iraniërs betrapt in een vrachtwagen.

De Iraanse migranten hadden aan de rechtbank gevraagd om het geld terug te krijgen dat ze aan de mensensmokkelaar betaald hadden. Maar dat kan niet, oordeelde de rechtbank toen, omdat het om een betaling voor een illegale activiteit gaat. Drie Iraniërs kregen wel elk een schadevergoeding van 5.000 euro. Voor de geleden materiële schade kregen ze elk 433 euro. De Roemeense chauffeur werd toen bij verstek veroordeeld tot een boete van 36.000 euro en een celstraf van 30 maanden. Hij was op dat moment spoorloos.

Intussen werd de man opgepakt in Duitsland en overgeleverd. Hij tekende meteen verzet aan tegen zijn veroordeling. Op het nieuwe proces heeft de man nu een mildere straf gekregen. Hij krijgt een boete van 36.000 euro, net als bij het eerste proces, maar krijgt nu een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 met uitstel.

Meest gelezen