Oppositie eist de overwinning op in Kenia

De resultaten van de verkiezingen in Kenia op dinsdag zijn niet gemanipuleerd. Dat concludeert de missie van verkiezingswaarnemers van de Europese Unie onder leiding van Nederlandse politica Marietje Schaake (D66). Toch heeft de oppositie haar leider Raila Odinga, volgens de resultaten de verliezer van de verkiezingen, uitgeroepen tot winnaar.
AFP or licensors

Uit gedeeltelijke resultaten van de presidentsverkiezingen blijkt dat huidig president Uhuru Kenyatta kan aanblijven. Hij zou een voorsprong van bijna 10% of ongeveer 1,4 miljoen stemmen hebben. Het uiteindelijk resultaat zou pas vrijdag bekendgemaakt worden en  dat leidt tot politieke spanningen in het Oost-Afrikaanse land.

De oppositie zegt dat er fraude gepleegd is en eist dat de kiescommissie haar kandidaat Raila Odinga uitroept tot winnaar. Een reactie van de kiescommissie is er nog niet bekend. Wel had die commissie eerder gezegd dat het elektronische kiessysteem veilig is. Er zou weliswaar een poging zijn ondernomen om het systeem te hacken, maar die zou mislukt zijn en dus zou er geen fraude gepleegd zijn of toch niet op grote schaal.

Ook de internationale waarnemers scharen zich achter de kiescommissie. Marietje Schaake, hoofd van de waarnemerscommissie van de Europese Unie die een oogje in het zeil kwam houden, dat er geen aanwijzingen zijn van "gecentraliseerde of gelokaliseerde manipulatie van het kiesproces".

Spannende strijd

Dinsdag konden de Kenianen een nieuwe president en een nieuw parlement kiezen. Het beloofde een spannende strijd tussen Kenyatta en Odinga te worden. Odinga heeft de vorige twee verkiezingen verloren en sprak toen ook van fraude.

Tien jaar geleden ontaardden de spanningen in etnisch geweld en stierven er 1.100 mensen. De politie zou gisteren twee betogers neergeschoten hebben nadat een gewapende bende een kiesbureau bestormd had. De dag van de verkiezingen verliep grotendeels rustig, maar 's anderendaags werd er hevig geprotesteerd tegen de uitkomst.

Als de oppositie inderdaad de overwinning gaat opeisen en de officiële resultaten niet erkent, kan dat het geweld nog meer in de hand werken. 

Meest gelezen