Regering gaat taskforce oprichten voor getroffen bedrijven fipronilcrisis

De regeringen gaan een taskforce oprichten om te bekijken welke steunmaatregelen mogelijk zijn voor de getroffen bedrijven van de fipronilcrisis. Dat hebben vertegenwoordigers van de betrokken sectoren na afloop van het overleg bekendgemaakt.

Tijdens het overleg tussen de overheid en de betrokken sectoren werden nog geen concrete financiële engagementen gedaan. "We hebben onze verschillende vragen voor steun kunnen voorleggen", zegt Sonja De Becker van de Boerenbond. "Die vragen zullen nu door de taskforce verder onderzocht worden en vervolgens worden uitgewerkt", aldus nog de Becker, die sprak over een positief gesprek.

"We zijn tevreden over dit overleg", klinkt het ook bij Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). "Alle producenten moeten nu snel weten waar ze aan toe zijn."

Vragen en mogelijke voorstellen

“Het is duidelijk dat de eiercrisis de getroffen sectoren miljoenen zal kosten", meldde Karel van Eetvelt van Unizo vooraf. "Onze vraag is dan ook om ons te ondersteunen in juridische acties die we, net zoals de Boerenbond, gaan ondernemen. En om te kijken op welke manier de schade kan vergoed worden, via fondsen die federaal, Vlaams of Europees mogelijk beschikbaar zijn”, aldus Van Eetvelt.

Vooraf deden de ministers verschillende voorstellen. Het is voor de ministers duidelijk dat een gerechtelijke procedure tegen de fraudeurs die verantwoordelijk zijn voor de fipronil in de eieren lang zou kunnen duren. “Het belangrijkste is om de bedrijven de volgende weken financieel de nodige zuurstof te geven. Maar het is ook belangrijk om maatregelen mogelijk te maken zoals bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid, zodat de bedrijven de boeken niet moeten toedoen”, vertelde minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Bedrijven die hinder ondervinden door de crisis zullen in aanmerking komen voor uitkeringen als ze tijdelijk werknemers niet te werk kunnen stellen. Ze kunnen namelijk overmacht inroepen als ze geblokkeerd zijn of niet meer aan grondstoffen raken. De Belgische Accreditatieinstelling heeft van minister Peeters de opdracht gekregen om aanvragen voor meer controlecapaciteit in geaccrediteerde laboratoria sneller te behandelen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) stelde voor om de RSZ aan te spreken om zo de sociale lasten van de getroffen pluimveehouders beter te spreiden, zodat ze intresten kunnen vermijden. Ook Vlaanderen wou bekijken wat het zou kunnen doen, zei Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zij vervangt haar collega en partijgenote Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege.

Meest gelezen