AP2010

Schrijver Gomorra: mensenlevens redden is géén misdaad

Dat Artsen Zonder Grenzen er in Italië van beschuldigd wordt te heulen met mensensmokkelaars, is Roberto Saviano in het verkeerde keelgat geschoten.

In Italië staan ngo's momenteel in de frontlinie van het publieke debat. Artsen Zonder Grenzen (AZG) en vijftien andere ngo's die op de Middellandse Zee vluchtelingen redden, weigeren om een nieuwe gedragscode van de Italiaanse regering te ondertekenen. Hoewel AZG daar goede redenen voor heeft - gewapende politieagenten meenemen aan boord, brengt de neutraliteit en daarmee de veiligheid van de medewerkers in het gedrang - stuit die weigering op publiek onbegrip. 

De hulporganisatie wordt er nu van beschuldigd samen te werken met de mensensmokkelaars, en een taxidienst opgezet te hebben voor vluchtelingen. In Oostenrijk deelt minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz die kritiek. Italiaanse openbare aanklagers hebben intussen ook een onderzoek ingesteld.

Foto: migranten aan boord van het schip Aquarius, nadat ze zijn gered door de ngo's Artsen Zonder Grenzen en SOS Mediterranee (AP / Bram Janssen)

Roberto Saviano, de journalist die wereldwijde faam verwierf met zijn boek Gomorra waarin hij de Napolitaanse maffia portretteerde, heeft de buik vol van die aantijgingen. In een vlammend opiniestuk voor de Italiaanse krant La Repubblica hekelt hij de "trieste historische episode" die Italië doormaakt, na "maanden van angst zaaien door alle politieke partijen". De journalist verwijt de regering een zondebok te zoeken voor alles wat fout loopt in het land.  

Hoe de ngo's nu onder vuur liggen, komt Saviano bekend voor. "Het is ook vaak gemakkelijker om de tegenstanders van de maffia aan te pakken, dan het probleem zelf", stelt hij, terwijl "de ngo's enkel het gat (vullen) dat Europa laat vallen". Om daarna duidelijk te besluiten: "Ik sta aan de kant van AZG".

Harde en duidelijke woorden. Het integrale opiniestuk kan je lezen op de website van La Repubblica - helaas wel enkel in het Italiaans.

Meest gelezen