Slovakije, Oostenrijk, Denemarken, Roemenië... Besmette eieren duiken op in heel Europa

Van over heel Europa lijken meldingen binnen te komen van geïmporteerde eieren die besmet zijn met fipronil. Denemarken heeft naar schatting twintig ton besmette eieren ingevoerd en in Oostenrijk zouden honderden kilo's eieren uit Nederland verkocht zijn aan restaurants. Ook in een bedrijf in Roemenië werd één ton geïmporteerd eigeel ontdekt dat besmet is met fipronil. In Slovakije gaat het om 21 partijen hardgekookte en gepelde eieren.

De nieuwste melding van eieren die besmet zijn met fipronil, kwam uit Slovakije. De autoriteiten hebben bekendgemaakt dat ze 21 partijen besmette hardgekookte en gepelde eieren ontdekt hebben in een opslagplaats in het dorp Vrbove, in het westen van het land. De eieren kwamen uit Nederland en werden geïmporteerd via Duitsland. 

Ook in Denemarken zijn besmette hardgekookte eieren ontdekt. Het Scandinavische land heeft naar schatting 20 ton besmette eieren ingevoerd, zo meldden de nationale voedselveiligheidsautoriteiten vandaag.

Een Deense firma importeerde de gepelde en gekookte eieren van een Belgische leverancier, aldus de Deense Veterinaire en Voedseladministratie (DVFA). De eieren zouden geproduceerd zijn in Nederland. Volgens de DVFA zijn de eieren hoofdzakelijk verkocht aan professionele keukens en niet aan consumenten.

Gekookte eieren in Oostenrijk

Het fipronilschandaal heeft ook Oostenrijk bereikt: twee groothandels hebben volgens de Oostenrijkse levensmiddelenautoriteit honderden kilo's gekookte en gepelde eieren uit Nederland verkocht aan restaurants in het hele land. Er loopt momenteel een terugroepactie.

Beide ondernemingen hadden eerder een waarschuwing gekregen vanuit Duitsland. "Na die informatie informeerden ze afnemers in heel Oostenrijk en werden de eieren uit voorzorg teruggeroepen", luidt het.

Eigeel in Roemenië

Roemenië is het eerste land in Oost-Europa waar de besmette fipronil-eieren opduiken. In een opslagplaats in Timisoara, in het westen van het land, is één ton vloeibaar eigeel ontdekt. Dat heeft de Roemeense Nationale Veterinaire en Sanitaire Autoriteit (ANSVSA) vandaag bekendgemaakt. 

Het eigeel is afkomstig uit Duitsland. Volgens de ANSVSA is er van het besmette eigeel "geen enkele hoeveelheid" op de markt gebracht.

Meest gelezen