AFP or licensors

Trump haalt opnieuw uit naar Noord-Korea: ""Vuur en furie" was misschien nog te zacht"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de verbale oorlog met Noord-Korea nog verscherpt. Hij zei dat de Noord-Korea zijn zaken op orde moet krijgen, of het land zal met nooit eerder geziene problemen te maken krijgen. Trump zei ook dat zijn eerdere waarschuwing van "vuur en furie", als Pyongyang de VS opnieuw zou bedreigen, misschien wel te zacht was geweest.
AFP or licensors
Trump voor zijn Bedminster National Golf Club in New Jersey.

"Misschien was die uitdrukking niet hard genoeg", zo zei Trump aan de pers voor zijn Bedminster National Golf Club in New Jersey, waar hij met vakantie is. Trump zei dat Noord-Korea al lang "wegkwam met een tragedie die niet toegelaten kan worden".

De president wilde niet zeggen of de VS een preventieve militaire aanval overwoog, met als argument dat zijn regering dergelijke overwegingen nooit openlijk besprak.

Het was de eerste keer dat Trump over de zaak sprak sinds Noord-Korea op zijn bedreiging met "vuur en furie" reageerde door een gedetailleerd plan aan te kondigen voor het afvuren van ballistische raketten naar het Amerikaanse gebiedsdeel Guam. Trump zei dat het tijd was dat iemand het hoofd bood aan het "paria-land".

"Noord-Korea moet orde op zaken stellen, of ze gaan in  problemen raken zoals maar weinig landen ooit problemen gekend hebben", zei Trump, geflankeerd door vicepresident Mike Pence. "Het zou best harder kunnen zijn dan ik gezegd heb."

Trump zei dat de VS uiteraard altijd onderhandelingen met Noord-Korea zou overwegen, maar hij voegde er aan toe dat onderhandelingen met het land de laatste 25 jaar niets uitgehaald hebben. Hij beschuldigde zijn voorgangers ervan dat zij nagelaten hadden het Noord-Koreaanse probleem op een effectieve manier aan te pakken.

Zinspelend op de bedreigingen van Pyongyang tegen Guam, zei Trump dat als Noord-Korea stappen zou ondernemen om zelfs nog maar te denken aan een aanval, dat het een reden zou hebben om zenuwachtig te zijn. "Er zullen hen zaken overkomen waarvan ze nooit gedacht hadden dat ze mogelijk waren, OK?", zo zei hij. Hij voegde er nog aan toe dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un de wereld al een lange tijd lastig valt.

(lees voort onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump werd geflankeerd door zijn vicepresident Mike Pence.

Miljarden extra voor Defensie

Trump sprak de pers toe voor een vergadering met zijn veiligheidsadviseurs, en hij had het ook nog over andere zaken dan de problemen rond Noord-Korea. Hij zei dat zijn regering het budget voor Defensie met "vele miljarden" zal verhogen, onder meer voor programma's voor raketafweer.

Nog op het vlak van het buitenlands beleid zei Trump dat hij zeer dicht staat bij een beslissing over de Amerikaanse militaire inspanning in Afghanistan. Die wordt momenteel opnieuw bekeken, en mogelijk worden er meer troepen naar het land gestuurd. Over Iran zei de president dat hij niet denkt dat het land de geest naleeft van het akkoord uit 2015 om het nucleaire programma van het land te beknotten.

Wat het binnenland betreft, zei Trump dat hij de epidemie van drugverslavingen officieel uitriep tot een noodsituatie, en dat zijn administratie de papieren in orde aan het brengen was om dat officieel te maken. "'Het is een ernstig probleem, zoals we er nog een gekend hebben", zo zei hij. 

Uiteraard kreeg Trump ook vragen over het onderzoek naar de mogelijke samenzwering tussen zijn campagneteam en Rusland. Hij zei dat het Witte Huis meewerkte aan het onderzoek van de speciale aanklager Robert Mueller, maar dat die zaken onderzoekt die niet gebeurd zijn. 

Trump zei dat hij nooit gedacht had aan de mogelijkheid om Mueller te ontslaan, en dat hij zeer verrast was door de huiszoeking bij zijn gewezen campagneleider Paul Manafort. Die huiszoeking was een "sterk signaal" zo zei hij nog. 

Diplomatieke onderhandelingen

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis benadrukt dat een conflict met Noord-Korea catastrofale gevolgen zal hebben. "Maar eerst moeten we focussen op diplomatieke onderhandelingen", zegt hij.

Meest gelezen