Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump over Noord-Korea in 1999: "Ik zou als een gek onderhandelen"

De laatste dagen heeft president Donald Trump meermaals forse taal gesproken over Noord-Korea, en dat was blijkbaar niet de eerste keer. CNN heeft een interview uit 1999 teruggevonden waarin - toen nog - zakenman Trump Noord-Korea al "een geschift land" noemt. Maar toen wilde Trump in het kerndossier voluit de kaart trekken van het overleg, terwijl hij het nu vooral over een mogelijke tegenactie heeft.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Na de zoveelste geslaagde rakettest van Noord-Korea dreigde de Amerikaanse president onomwonden met "vuur, furie en kracht" tegen de kernmacht. Bijna 20 jaar geleden, in 1999, sprak Trump nog heel andere taal. Niemand kon toen vermoeden dat de zakenman twee decennia later in het Witte Huis zou zitten.

Trump, die tegen eind jaren 90 een uitgebreid vastgoed- en media-imperium had uitgebouwd, zei toen in een interview met NBC-programma "Meet the press" dat "de politiek" vooral moest onderhandelen met Noord-Korea, iets wat volgens hem te weinig gebeurde. "Ik zou eerst en vooral onderhandelen, en wel als een gek. Ik zou de best mogelijke deal uit de brand slepen, want het grootste wereldprobleem, is de verspreiding van kernwapens. Elke politicus weet dat, maar niemand doet er iets aan. Neem nu Jimmy Carter destijds: zijn aanpak was zo zachtaardig, dat ze daar nogal met ons gelachen moeten hebben", zo klinkt het fors.

"Geen dummies"

In zijn taalgebruik toonde Trump zich toen ook al niet bepaald fijnzinnig. Hij noemt Noord-Korea in 1999 al "een geschift land" en "geen dummies op het vlak van kernwapens". "Ze ontwikkelen daar een heel kernarsenaal, niet voor hun plezier, maar met een duidelijk doel. Zou het niet beter zijn om even samen te zitten en daarover te praten? Als overleg niet werkt, dan pak je dat probleem toch beter nu aan dan morgen", vindt Trump. 

"Opvallend toch, hoe toegeeflijk Trump toen nog klonk", vinden ze bij CNN. "Hij beseft dan al dat Noord-Korea niet zomaar kernwapens ontwikkelt. Het land voelt zich bedreigd in zijn bestaan door de VS, het machtigste land ter wereld. Dan zijn kernwapens je beste bescherming, ook vandaag."

Bekijk het integrale interviewfragment

Meest gelezen