Vals plafond geeft authentieke bioscoopzaal prijs in Antwerpen

In Antwerpen hebben werklui een vals plafond verwijderd in de Cinema National, een oude bioscoop die in de vergetelheid was beland en eind vorig jaar is herontdekt. Coördinator Stefan De Virgilio van het nabijgelegen filmhuis Klappei wil het gebouw in zijn oude glorie herstellen.

De Cinema National of "De National" in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen: enkel wie al aardig wat jaren op de teller heeft staan, weet dat het ooit een bruisende bioscoop was. Binnenkort kan ook een jonger publiek met het historische gebouw kennismaken want momenteel ondergaat het een grondige renovatie. Vandaag is alvast een vals plafond verwijderd dat de authentieke filmzaal jarenlang aan het oog onttrok.

(Lees voort onder video)

Dakgoot

Het was Stefan De Virgilio van het aanpalende filmhuis Klappei die de bioscoop eind vorig jaar bij toeval herontdekte. Toen hij een dakgoot wou repareren, ontwaarde hij door een raam de oude gordijnen rond het projectiescherm van weleer. Meteen drong het belang van het gebouw tot hem door.

De Cinema National ging in 1968 dicht en belandde al snel in de vergetelheid. In de jaren die volgden, veranderde het gebouw verschillende keren van eigenaar en had het verschillende functies. Zo was het een poosje een schoenenwinkel. Het was in die periode dat het vals plafond is gestoken, vertelt De Virgilio aan VRT Nieuws.

Erfpacht

De jongste jaren huisde een tapijtenwinkel in de oude bioscoop. Die heeft het gebouw sinds de herontdekking verlaten en verhuurt het aan Klappei. "We hopen dat de stad Antwerpen het voor ons zal opkopen", zegt De Virgilio. "Anders proberen we het voor langere tijd via erfpacht in handen te krijgen."

Het is de bedoeling dat de Cinema National na de renovatie opnieuw als bioscoop de deuren opent. De Virgilio wil dat graag in 2018 doen. Dan is het precies een eeuw geleden dat de eerste film in de zaal is vertoond.

Een blik bovenop het vals plafond vóór de verwijdering:

Een blauwdruk uit 1927:

Een blauwdruk uit 1936:

Een zaalplan uit 1949:

Een zaalplan uit 1950:

Meest gelezen