Vitamine B3 kan miskramen en afwijkingen voorkomen

De oorzaak van veel aangeboren afwijkingen en miskramen is bekend: een tekort aan het molecule NAD. Vitamine B3 kan dat probleem oplossen, want deze vitamine wordt in de vorm van niacine omgezet naar NAD. Dat hebben onderzoekers van het Australische Victor Chang-instituut ontdekt.
VILLAREAL / BSIP

Het molecule NAD (kort voor Nicotinamide adenine dinucleotide) is een belangrijke molecule dat onder meer instaat voor de productie van energie en de reparatie van DNA en de communicatie tussen cellen. Het zou een van de belangrijkste molecules zijn in levende cellen.

Een tekort aan NAD is dan ook problematisch: het voorkomt dat de organen van baby's in de baarmoeder zich goed ontwikkelen. Vervolgens vergroot het risico op miskramen, aangeboren hart-, ruggegraat- en nierproblemen en een open gehemelte, wanneer bij de moeder een tekort aan NAD is vastgesteld.

Supplementen vitamine B3 niet voldoende

In de vorm van niacine wordt vitamine B3 omgezet in NAD. Het opnemen van voldoende vitamine B3 zou dus het tekort aan NAD kunnen oplossen en op die manier verkleinen ook de risico's op miskramen en geboortedefecten.

Vitamine B3 is onder meer terug te vinden in vlees en groene groentes. Er bestaan ook supplementen met de vitamine en die worden vaak geslikt door zwangere vrouwen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat die supplementen vaak niet voldoende zijn. Daarom suggereert het Victor Chang-instituut dat zwangere vrouwen een grotere dosis aan vitamine B3 nodig hebben.

Onderzoek bij zwangere muizen

De productie van het molecule NAD wordt beïnvloed door omgevings- en genetische factoren. Onderzoekers hebben de genen bestudeerd van families waar veel miskramen en aangeboren afwijkingen voorkomen. Ze ontdekten zo dat er in die families genmutaties waren die de ontwikkeling van NAD beïnvloeden.

In een volgende stap hebben de onderzoekers dezelfde mutaties toegepast bij muizen. De muizen hadden op die manier ook een tekort aan NAD. Sommige muizen kregen tijdens hun zwangerschap extra vitamine B3 toegediend.

Wat bleek? Bij moedermuizen die extra vitamine B3 in hun dieet kregen, werden de muizen zonder problemen geboren. Muizen-embryo's waar de moeders geen extra vitamine B3 kregen, stierven of kwamen met afwijkingen op de wereld.

Wat moet er nu gebeuren?

Sally Dunwoodie die het onderzoek geleid heeft, hoopt dat deze ontdekking een vervolg krijgt. De onderzoekers willen nu een test ontwikkelen om het NAD-gehalte bij zwangere vrouwen te meten. Indien er een tekort wordt vastgesteld, kunnen zij dan extra vitamine B3 voorgeschreven krijgen. Dunwoodie denkt ook dat het verstandig is dat vrouwen nog voor hun zwangerschap extra vitamine B3 beginnen op te nemen.

De onderzoekers vergelijken hun ontdekking graag met de grootste doorbraak in zwangerschapsonderzoek van vorige eeuw. Toen werd ontdekt dat foliumzuur de kans op kinderen met een open ruggetje verkleint. Zwangere vrouwen zijn nadien supplementen met foliumzuur beginnen opnemen. Het aantal kinderen dat met een open ruggetje geboren wordt, is hierdoor afgenomen.

Jaarlijks worden wereldwijd bijna acht miljoen baby's geboren met ernstige afwijkingen. In België wordt de kans op een miskraam op 10% geschat.

Meest gelezen