Woonzorgcentrum in Bonheiden aanvaardt alleen nog dementerenden

Woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden aanvaardt voortaan alleen nog mensen met dementie. De directie merkt naar eigen zeggen dat er steeds meer vraag is naar opvang van dementerenden. Nu al gaat het om twee derde van de 176 bewoners.

De seniorenraad van Bonheiden betreurt de beslissing van woonzorgcentrum Den Olm. Ouderen met enkel fysieke problemen kunnen hierdoor niet meer terecht in hun eigen buurt, zegt Marcel Claes van de seniorenraad. “Wanneer ik in Den Olm ga zingen met de senioren, dan zie ik voorbeelden van mensen die zeer goed bij verstand zijn, maar omwille van hun fysische problemen niet meer thuis kunnen blijven. Dat wil ook zeggen dat zij zeer graag nog aan dat gemeenschapsleven deelnemen en die mensen mogen we niet uitsluiten.”

Volgens de directie van het woonzorgcentrum zijn er afspraken met drie andere woonzorgcentra die binnen een straal van 4 kilometer liggen. Daar kunnen senioren met enkel fysieke problemen nog wel terecht. Toch geeft de directie aan dat steeds meer woonzorgcentra zich in de toekomst vooral zullen focussen op mensen met dementie. “Enerzijds is er een enorme toename, anderzijds kunnen mensen met een fysieke zorgafhankelijkheid langer in de thuissituatie verzorgt worden. Bovendien hebben deze mensen niet de klassieke woonzorgkamer nodig, maar eerder een ruimere omgeving van bijvoorbeeld een assistentiewoning met zorgondersteuning”, zegt directeur Dirk Van Herpe.

Alle bewoners die nu in het woonzorgcentrum verblijven, kunnen nog zo lang blijven als ze willen, ook wie niet dement is. Koppels, van wie één partner aan dementie lijdt, zijn ook in de toekomst samen welkom.

Meest gelezen