2014 AFP

Ziet Snapchat straks spoken?

Lang niet alle 166 miljoen gebruikers zullen ervan wakker liggen, maar vanavond opent Snap de boeken van het voorbije halfjaar. Snap is het bedrijf achter Snapchat, de populaire berichten- en foto-app en begin dit jaar nog goed voor een zeer opmerkelijk beursdebuut op Wall Street. Maar de beurshype van toen is nu voorbij en dé vraag is of de hype rond Snapchat zelf het kan volhouden.
2014 AFP

Michaël Van Droogenbroeck is financieel journalist bij de VRT.

© VRT 2013

Beleggers liepen elkaar voor de voeten, toen Snap begin maart de eerste keer op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq noteerde. Tijdens de eerste handelsuren schoot het aandeel al meer dan 40 procent hoger, en na twee handelsdagen was het aandeel al meer dan de helft waard dan de (ook al hoge) introductieprijs van 17 dollar. Maar sindsdien gaat het naar beneden, en vandaag staat het aandeel 13,5 dollar, heel wat onder die introductieprijs van een half jaar geleden. De hype en het enthousiasme op de beurs lijken in elk geval tijdelijk voorbij.

Nochtans waren de zwaktes van Snapchat allesbehalve onbekend, ook wanneer het aandeel grote zwier maakte op de beurs. Snap maakt verlies en daar zal de komende jaren wellicht niet meteen verandering in komen. Bovendien steeg het aantal actieve gebruikers tijdens de eerste maanden van dit jaar minder snel dan verwacht. De grote concurrentie, onder meer van Instagram en WhatsApp zorgt voor bijkomende groeipijnen.

Het grote enthousiasme van tijdens de eerste beursdagen baseerde zich vooral “op de groei”: een grote troef van Snapchat is het grote bereik bij jongeren, en dan vooral tieners. Dat kan bijzonder interessant zijn voor adverteerders, die zo een moeilijk te bereiken doelgroep toch kunnen aanspreken. Maar dan moet Snapchat verder uitbreiden, en die plannen kosten handenvol geld. Bovendien kan een hype ook snel keren, een regel die niet alleen geldt voor de beurskoers van het bedrijf. Vanavond weten we meer.