AP2009

3 jaar zonder Robin Williams: herinnering aan 10 grote films

Vandaag is het precies 3 jaar geleden dat Robin Williams uit het leven stapte. De dood van de Amerikaanse acteur en komiek veroorzaakte een schokgolf tot ver buiten Hollywood. Een overzicht van zijn werk in 10 van zijn films.
AP2009

1. "Good morning Vietnam" (1987)

"Good morning Vietnam" van Barry Levinson betekent de grote doorbraak van Williams. In die film speelt hij Adrian Cronauer, een dj die halfweg de jaren 60 de Amerikaanse troepen in Vietnam via de radio aanvuurt. Voor die rol krijgt hij een eerste Oscarnominatie voor beste acteur en pakt hij een eerste Golden Globe.

2. "Dead poets society" (1989)

Twee jaar later speelt Williams opnieuw de pannen van het dak als de leerkracht Engels John Keating in "Dead poets society" van Peter Weir. Daarin moedigt hij de leerlingen die hij onder zijn hoede heeft via poëzie aan hun dromen na te jagen en de wereld met een open geest te bekijken. De kreten "Carpe diem" en "Oh captain, my captain" zijn sindsdien legendarisch.

3. "Awakenings" (1990)

In 1990 speelt Williams aan de zijde van Robert De Niro in "Awakenings" van Penny Marshall. Daarin kruipt hij in de huid van dokter Malcolm Sayer die probeert een groep patiënten die al jaren in een catatone toestand verkeren. De film is goed voor drie Oscarnominaties.

4. "The fisher king" (1991)

Een jaar later volgt wat velen beschouwen als het magnum opus van Williams: "The fisher king" van Terry Gilliam. Daarin speelt hij een verwarde dakloze man die een radio-dj ontmoet die een ernstige misstap heeft begaan. Aan die rol houdt Williams een tweede Oscarnominatie in de categorie beste acteur over. Hij sleept ook zijn tweede Golden Globe in de wacht.

5. "Aladdin" (1992)

In 1992 gooit Williams het over een totaal andere boeg en spreekt hij de stem van de "genie" of de geest in "Aladdin" in, een Disneyfilm geregisseerd door Ron Clements en John Musker. In die rol kan hij zijn weergaloze improvisatietalent helemaal botvieren.

6. "Mrs. Doubtfire" (1993)

De tragikomische film "Mrs. Doubtfire" vormt in 1993 een nieuw hoogtepunt in de carrière van Williams. In die film van Chris Columbus neemt zijn personage een gewaagde stap om zijn kinderen na zijn vechtscheiding te kunnen blijven zien: hij verkleedt zich in een lieve oudere dame en wordt hun kindermeisje.

7. "Jumanji" (1995)

In 1995 is het voor Williams opnieuw raak wanneer hij de rol van Alan Parrish versiert in "Jumanji" van Joe Johnston. Daarin bevrijden twee tieners hem uit een betoverd bordspel waarin hij tientallen jaren gevangen zat.

8. "Good Will Hunting" (1997)

In 1998 doet Williams wat hem de vorige drie keren niet is gelukt: een Oscarnominatie verzilveren. Hij krijgt het begeerde beeldje voor zijn bijrol in "Good Will Hunting" van Gus Van Sant uit 1997. Daarin speelt hij de psychiater Sean Maguire die een hoogbegaafde jongen naar succes probeert te gidsen.

9. "What dreams may come" (1998)

Nog in 1998 verkent Williams het hiernamaals in "What dreams may come" van Vincent Ward. Daarin probeert hij voorbij de dood de ziel van zijn vrouw te redden. De film valt op door fantasierijke kleureneffecten.

10. "One hour photo" (2002)

In "One hour photo" van Mark Romanek speelt Williams Sy, een teruggetrokken man die foto's ontwikkelt in een supermarkt. Hij raakt in de ban van de familie Yorkin en probeert deel van hen uit te maken. Wanneer hij ontdekt dat de vader vreemdgaat, wil hij wraak nemen.

Meest gelezen