Belastinginspectie eist 50 miljoen euro van Ziekenhuis Oost-Limburg

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) eist meer dan 50 miljoen euro van Ziekenhuis Oost-Limburg. Dat schrijft De Tijd. De BBI is het niet eens met de manier waarop de erelonen aangegeven zijn van artsen die in een pool werken. Volgens het ziekenhuis zijn de wettelijke regels gevolgd.
© Wavebreak Media - www.belgaimage.be
Archieffoto

De claim van de BBI gaat over het aanslagjaar 2014. De discussie draait rond de manier waarop het Ziekenhuis Oost-Limburg in de belastingaangifte omgaat met de erelonen van de artsen. Er werden namelijk geen aparte fiscale fiches opgemaakt van de erelonen die elke arts individueel opstrijkt, maar alleen voor de pool (de zogenoemde "maatschap") waarin ze zich hebben verenigd. Volgens de BBI hindert dat de belastingcontroles.

Maar volgens het ziekenhuis gaat het over een praktijk die voorzien is in de wet en die al jarenlang gangbaar is in de hele sector. "In de ziekenhuiswet is voorzien dat artsen zich kunnen organiseren in een maatschap. Dat gebeurt vaak zelfs over de ziekenhuizen heen", zegt Erwin Bormans, directeur van het ziekenhuis Oost-Limburg, in "De ochtend".

"Dat gebeurt al jaren op die manier. Wij als ziekenhuis innen voor de artsen en wij betalen in dat geval de erelonen uit aan die maatschap in zijn geheel. De maatschap verdeelt dan onder de artsen. Hoe dat intern verdeeld wordt, daar hebben wij geen zicht op."

"We krijgen geen gehoor"

"Die 50 miljoen euro is het het bedrag dat wij in dat jaar uitbetaald hebben aan al de maatschappen. De BBI zegt nu: wij zijn niet akkoord met de methode waarop jullie dat op de fiche hebben gezet, dus beschouwen we dat als een geheim commissieloon en belasten we dat aan 103 procent. Kortom, het bedrag dat we al betaald hebben aan de artsen zouden we nog eens moeten betalen aan de belastingen."

De directeur heeft het over een "waanzinnige" claim van de BBI. Het ziekenhuis verzet zich ertegen en wil met de belastinginspectie rond de tafel gaan zitten. "We zitten in de officiële bezwaarprocedure. We hebben onze maximale transparantie en hulp aangeboden, maar we krijgen geen gehoor."

"Potentieel probleem voor alle ziekenhuizen"

Bormans heeft geen weet van andere ziekenhuizen die door de BBI geviseerd worden, ook al gaat het om een gangbare praktijk. "We worden waarschijnlijk als een testcase gebruikt, dat gevoel hebben we."

De ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icurio wil snel duidelijkheid. "Waar de BBI in Limburg over struikelt, is een potentieel probleem voor de ruim 60 ziekenhuizen in heel Vlaanderen", waarschuwt Marc Geboers, directeur Algemene Ziekenhuizen bij Zorgnet-Icuro, in De Tijd.

Meest gelezen