Belgische eieren geblokkeerd op weg naar Afrika

De fipronilcrisis blijft zich verder uitbreiden. De Europese Commissie communiceerde vanmiddag al dat vijftien EU-landen plus Zwitsersland en Hongkong getroffen werden. Nu blijkt dat containers vol verse eieren geblokkeerd staan onderweg naar Afrika.

Containers bomvol Belgische eieren reizen elke dag van België naar hun bestemming in Afrika. De eieren vertrekken soms per schip in de havens van Antwerpen of Zeebrugge, soms gaat het via de luchthaven van Zaventem. Afrika is dan ook een belangrijke afzetmarkt voor Belgische eieren. Daar is een logische verklaring voor, want landen als Sierra Leone of Liberia hebben zelf geen grootschalige kippenbedrijven. Ze zijn daarom aangewezen op import. Uit België, bijvoorbeeld.

Het gerucht dat containers op weg naar Afrika geblokkeerd werden, doet onder kippenboeren al een paar dagen de ronde. Onze redactie sprak vandaag met de zaakvoerders van twee bedrijven, die het gerucht bevestigen. Beide bedrijven exporteren verse eieren naar Afrika en worden op dit moment geconfronteerd met geblokkeerde zendingen. De zaak is bijzonder delicaat, want de bedrijven hopen dat hun eieren toch nog worden vrijgegeven. Daarover zijn onderhandelingen bezig, al willen de bedrijven daar liever niet te veel over kwijt. "De schade is nu al gigantisch, we willen die onderhandelingen niet nodeloos in gevaar brengen."

FAVV weet van niks

Het FAVV zegt geen weet te hebben van containers geblokkeerd op weg naar Afrika. Het bevestigt wel dat België eieren exporteert naar "enorm veel landen, overal in de wereld."

Maar als het FAVV de eieren niet blokkeerde, zoals het zelf beweert, wie deed dat dan wél? Mogelijk werden eieren preventief tegengehouden door de douane in het land van bestemming. "Verschillende landen van bij de EU hebben ons al om bijkomende informatie gevraagd", zegt Katrien Beullens van het FAVV. "We verwijzen hen dan door naar onze Engelstalige website. Daar kunnen ze alle nodige informatie vinden over eieren die mogelijk besmet werden met fipronil. Ze kunnen dan zelf beslissen welke stappen ze verder zetten."

Meest gelezen