AFP or licensors

Belgische voedingsexport krijgt klappen als gevolg van fipronilcrisis

De Belgische voedingsindustrie vreest op termijn grote imagoschade als gevolg van de fipronilcrisis. In een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden al Belgische voedingswaren met eieren uit de rekken hebben gehaald. Ook Zuid-Korea dreigt ermee geen Belgische voedingsproducten meer in te voeren, ook al bevatten die geen ei. Een irrationale actie, aldus de federatie van de Belgische voedingsindustrie (FEVIA).
AFP or licensors

"Het is verontrustend dat landen dreigen om producten uit de rekken te halen die geen eieren bevatten", stelt Nicholas Courant, woordvoerder van FEVIA, in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. "Dat toont aan dat de rationaliteit toch een beetje zoek is."

De landen die onze voedingsproducten - met of zonder eieren - weigeren, eisen bepaalde garanties, bijvoorbeeld dat er tot zes maanden geleden geen fipronil aanwezig was in de Belgische voeding. Maar dat kan onmogelijk worden aangetoond, verduidelijkt Courant. In die periode werd immers nog niet getest op de aanwezigheid van het insecticide.

Het hoofd koel houden

De voorbije jaren heeft FEVIA intens campagne gevoerd om de groeiende exportmarkten, waaronder Zuid-Korea, te overtuigen dat België heel sterk is op het vlak van voedselveiligheid. "Er is een enorme opportuniteit om te investeren en te groeien. We hebben er alle belang bij om dat imago hoog te houden en die landen te overtuigen dat de voedselveiligheid nog steeds gegarandeerd is", aldus Courant.

FEVIA heeft het kabinet van minister van Landbouw Ducarme gevraagd om de buitenlandse markten te verzoeken het hoofd koel te houden en stuurt aan op Europees overleg. "Wij eisen duidelijke, geschreven richtlijnen van de Europese Commissie, waar iedereen zich moet aan houden", stelt Courant. "Zo vermijden we dat ieder land afzonderlijk zijn eigen regels gaat opstellen, want dan is het einde zoek."

Meest gelezen