Chinese staatskrant pleit voor verdediging van Noord-Korea in geval van Amerikaanse agressie

China zal Noord-Korea niet te hulp schieten indien Pyongyang de VS als eerste aanvalt. Indien de VS en Zuid-Korea echter de eerste slag toedienen, dan zal China zijn buurland verdedigen en de val van het regime verhinderen. Dat schrijft de Chinese staatskrant Global Times.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In een hoofdredactioneel opiniestuk, getiteld "Roekeloos spel loopt uit op echte oorlog", pleit de Global Times voor een behoud van de status quo op het Koreaans Schiereiland. Volgens de krant moet China duidelijk maken aan de VS en Noord-Korea dat het "met harde hand zal optreden, als hun acties de Chinese belangen bedreigen".

"China moet ook duidelijk maken dat, indien Noord-Korea raketten afvuurt die het Amerikaans grondgebied bedreigen en de VS terugslaat, China neutraal zal blijven", aldus de Global Times. Maar, zo voegt de krant eraan toe, "als de VS en Zuid-Korea toeslaan en trachten om het Noord-Koreaanse regime omver te werpen en het politieke patroon van het Koreaans Schiereiland te veranderen, dan zal China dat verhinderen". 

De Global Times is een radicaal-nationalistische Chinese staatskrant, die nogal extreme standpunten aanneemt, verduidelijkt NOS-correspondent Marieke de Vries in "Terzake" op Canvas. Het opiniestuk is dus geen officieel overheidsstandpunt. Maar, zo stelt de Vries, de standpunten van de Global Times weerspiegelen wel vaak wat er in de Chinese regeringsgebouwen wordt gedacht.

Gecompliceerd en gevoelig

Het is niet de eerste keer dat  er vanuit China wordt op aangedrongen om de wederzijdse spanningen tussen de VS en Noord-Korea niet verder op te drijven. Ook vandaag stelde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de huidige situatie op het Koreaans Schiereiland "gecompliceerd en gevoelig" is.

"China hoopt dat alle betrokken partijen voorzichtig zullen zijn in hun woorden en daden, en zaken zullen doen die helpen de spanningen te verlichten en het wederzijds vertrouwen te versterken, in plaats van het oude pad van krachtmetingen te bewandelen en spanningen op te drijven", aldus een officiële verklaring van het ministerie.

Het bewaren van de status quo op het Koreaans Schiereiland blijft dus China's belangrijkste prioriteit. Peking wil koste wat het kost een uitbreiding van de Amerikaanse invloed tot aan de Chinese grens vermijden. De Noord-Koreaanse buffer tussen China en Zuid-Korea, waar meer dan 20.000 Amerikaanse militairen gestationeerd zijn, zal Peking dan ook niet zomaar opgeven.

Meest gelezen